Начало/Манолова: Борисов, Нинова и Карадайъ да оттеглят партийните си предложения за КЕВР

Манолова: Борисов, Нинова и Карадайъ да оттеглят партийните си предложения за КЕВР

07.07.2020

От „Изправи се.БГ“ успяхме да спрем избора на П.М. за шеф на КЕВР, който в момента е директор на дирекцията за ценообразуване в КЕВР. Призовавам Борисов и ГЕРБ, БСП и Нинова, Карадайъ и ДПС да си оттеглят партийните предложения за КЕВР. Енергийният регулатор трябва да остане независим и членовете и председателят да се предлагат от експертни организации, съсловни организации и от потребителски организации, които ще защитават интересите на гражданите. Не бива регулаторът да е клон на управляващите партии.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Монтана.

Борисов каза, че ще сменя състава на КЕВР, но го смени с хора, които са определяли цените. А виждаме как определят цените – в Монтана цената на водата е 3,11 лв., а социалната поносимост е 3,35 лв., допълни Манолова.

Тя подчерта, че социалната поносимост е най-ниска в Монтана, а цената на водата е сред най-високите в страната, а загубите на вода са 77 %.

Манолова припомни, че в качеството си на омбудсман е сезирала Конституционния съд за единната цена на водата, но съдът се е произнесъл, че цената е нормална и всичко е в рамките на закона.

Депутатите могат да променят тези правила и социалната поносимост на цената да се определя не както сега на базата на пригодяване на данни от НСИ и данни за доходите на домакинствата и потребителската кошница, каза още тя.

„Изправи се.БГ“ пита къде са онези 500 млн. лв., отпуснати от Министерството на икономиката на Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на 408 язовира. В област Монтана има 16  язовира за ремонт, от тях 4 са за спешни ремонти, допълни Манолова, визирайки решението на Министерския съвет за над 400 язовира в аварийно и предаварийно състояние, определени за ремонт.

Такива ремонти не са направени, не са и започнати, а ДКК отговори, че няма да предостави информация, тъй като парите са дадени от консолидирания национален бюджет през Министерството на икономиката, от което излиза, че те не са публичен ресурс, каза още Манолова за решението на съда.

Ние, от „Изправи се.БГ“, ще участваме в следващите избори и ще направим ревизия на 10-годишното управление на Борисов, която ще включи и ревизия на тези 500 млн. лв.

Проблемите с язовирите са огромни, но те се сещат за тях, когато язовирът прелее, наводни се имуществото на хората и реколтата е убита, добави Манолова и каза, че в Монтана такъв случай са язовир Огоста и още три язовира на територията на областта, подлежащи на авариен ремонт.

Председателят на Гражданската платформа заяви, че ще изпрати и запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за новата Агенция за безопасно движение по пътищата, която съществува от февруари 2019 г.

Ще питаме колко финансов ресурс е изразходван, колко заплати са платени, колко техника е купена и какви мерки са предприели за намаляване на загиналите и ранените по пътищата, какви законодателни инициативи са предприемали, допълни Манолова.

Поех ангажимент пред неправителствената организация на родители на хора с увреждания „Бъдеще за всеки“ да отидем при кмета на Монтана и да настояваме за помещение за дейността на организацията им. Това е най-малкото, което общината може да направи за хората с увреждания, каза Манолова след срещата си с представители на родителите на хората с увреждания.

Те се свързаха с нас чрез майките на деца с увреждания от гражданската инициатива „Системата ни убива“. Направиха се добри неща от законодателна гледна точка и не става дума за сумите, за които социалният министър говори. Според анализа на министъра от 1 януари 2021 г. на държавата ще са й необходими 36 млрд. лв. за асистенти за хората с увреждания. Тя твърди, че едва ли не всички 700 000 хора с увреждания имат нужда от личен асистент 24 часа, допълни Манолова и определи анализа като тенденциозен, а отношението на социалния министър към Закона за личната помощ като „съзнателно всяване на разделение в обществото“.

В момента за личен асистент на хората с увреждания се отделят 28 млн. лв. средногодишно, подчерта още председателят на „Изправи се.БГ“.

Тагове: Новини