Начало/Манолова: Борисов предлага милостиня, а ние предлагаме работа

Манолова: Борисов предлага милостиня, а ние предлагаме работа

17.06.2020

Радев може да спре уйдурмата с изискванията за шеф на КЕВР, заяви Манолова в Сливен, където потвърди инициалите П. М.

Бойко Борисов предлага живот на милостиня, а ние предлагаме работа. България ще е изведена от икономическата криза от този, който създаде  работни места.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Сливен и представи своите 19 мерки за 19 месеца контра COVID-19 за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа.

Във връзка с приетите промени в Закона за енергетиката, с които се намалява изискването за професионален стаж на шефа на КЕВР от 10 на 5 години, тя потвърди казаните по-рано от нея инициали П. М. на новия шеф на КЕВР, готвен от ГЕРБ и посочи, че е недопустимо по този начин да се назначава човек, който ще отговаря за цените на тока и водата.

Манолова призова Борисов да се намеси в работата на депутатите от ГЕРБ и те да оттеглят тези текстове в законопроекта, а президентът Румен Радев да наложи вето на текстовете.

Президентът Румен Радев може да развали тази уйдурма с назначаването на шефа на КЕВР, като върне текстовете в Закона за енергетиката, с които се намалява изискването за стаж, заяви Манолова.

Няма как държавата да дава 1 млрд. лв. в държавен ВиК-холдинг, 1,6 млрд. за саниране, 500 млн. лв. за язовири, а хората да мизерстват, категорична бе Манолова, като добави, че над 10 години не са преизчислявани пенсиите на възрастните хора, а мерките на правителството не достигат до обикновените хора.

Акцент в мерките е Националната програма „Работа за всеки“ за 2,5 млрд. лв., с която държавата ще подпомогне малките и семейните предприятия за създаване на работни места, като плаща минимална работна заплата и осигуровки за новонаети лица, допълни Манолова.

Тя представи и Националната програма „България е моето вкъщи“, с която да се върнат 50 000 сезонни работници от чужбина в България. Стойността на мярката е 200 млн. лв.

Националната програма „Семейни стопанства“ на Изправи се.БГ“ е в подкрепа на развитието на традиционните отрасли. Има нужда от помощ за пласмент на продукцията. Освен подкрепа за семейните стопанства, предлагаме и създаване на държавни изкупвателни предприятия, които да изкупуват на справедлива цена, каза Манолова.

Председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че в социалните мерки е включено и преизчисление на пенсиите, което би струвала 350 млн. лв. до края на 2020 г.

Преди това Манолова отиде до пречиствателната станция в града, която се изгражда повече от 10 години, струва над 30 млн. лв. и все още не работи, тъй като не са изградени отвеждащ и довеждащ водопроводи.

За „подпорната стена“ на Алепу Борисов каза, че виждаме къщички за птици. В Сливен, в случая на недовършената пречиствателна станция, виждаме „къщички за лисици“, каза тя за недовършеното съоръжение, изградено от същия строител. Пречиствателната станция не пречиства. Въпреки намеренията на МРРБ да се довърши станцията и въпреки отпуснатите над 4 млн. лв. от бюджета на регионалното министерство, строителство на водопроводите не е факт, подчерта Манолова. Тя каза, че е възмутително да се игражда пречиствателна станция без довеждащ и отвеждащ водопроводи и го определи като „паметник на безхаберието на институциите“.

Тя посочи, че в Сливен хората плащат една от най-високите цени за вода в България. Манолова допълни, че след проверката на прокуратурата е установено, че 16 от 30 показателя за качеството на водата в Сливен не са достигнати, а някои са описани като „тежко нарушение“.

Тагове: Новини