Начало/Манолова: Борисов раздели България на две скорости – избраните срещу обикновените хора

Манолова: Борисов раздели България на две скорости – избраните срещу обикновените хора

12.05.2020

Има нужда от пътна карта как се събужда икономиката чрез работни места, категорична е Манолова

След извънредното положение България ще излезе разделена от кабинета и Борисов на две скорости. На първа скорост ще са избраните – депутати, партии, близките до властта, икономически силните, а на по-ниска скорост ще са всички останали – хората без работа, без доходи, без перспектива как да възстановяват своя бизнес и работни места. От 14 май това, което предлага властта на обикновените хора за дълъг период от време, е бъдеще на социални помощи.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по „Седем осми ТВ“.

Извънредното положение отпада, но рестрикциите остават. Ползите от промените в Закона за здравето са за избраните и за депутатите, а за гражданите нищо не се променя в положителна посока. Депутатите ще си получават заплатите в пълен обем, партиите ще си получават пълния обем на партийните субсидии - по 8 лева на глас, а за безработните ще има по 9 лв. на ден, подчерта Манолова.

За гражданите се променя това, че банките вече ще могат да начисляват наказателни лихви, публичните изпълнители ще могат да налагат запори за задължения към държавата, няма да има отсрочка за плащането на ток, хората с решения ТЕЛК ще трябва да си презаверяват решенията, а колекторите ще могат отново да събират вземания, обясни тя.

Манолова допълни, че мярката 60/40 също е с ограничено действие, след като срокът й бе съкратен от 13 юли до края на юни. По нея са изплатени едва 12 млн. лв. на  около 3300 фирми от над 400 хил. фирми у нас, каза тя.

Липсва икономическа програма за връщането на работните места. Над 100 хил. са новите безработни от началото на кризата Има нужда от пътна карта как се събужда икономиката чрез работни места, подчерта тя.

Ще има ревизия на милиардите, за които правителството говори, за всеки лев, който в условията на криза е похарчен. Отчетност има единствено за мярката 60/40, която е обхванала под 1% от фирмите в страната, категорична е Манолова. Тя допълни, че Върховната  административна прокуратура е започнала проверка за прехвърлени от една в друга оперативна програма 30 млн. лв. Както и за други над 130 млн. лв., също евросредства, пренасочени по решение на правителството.

Неморално е да се излеят 1 млрд. лева в държавен ВиК-холдинг, когато хората имат нужда от подкрепа, но им се казва, че няма пари в държавата, заяви Манолова относно новия държавен ВиК-холдинг, който кабинетът създаде преди дни. Тя добави, че ще има ревизия и на този проект, както и на онези 500 млн. лв. дадени от кабинета за ремонт на над 400 язовира, без такива ремонти реално да са предприети.

Тагове: Новини