Начало/Манолова: България не е сред 13-те препоръчани безопасни държави за туризъм

Манолова: България не е сред 13-те препоръчани безопасни държави за туризъм

05.06.2020

Очакването ни беше, че България ще бъде рекламирана като дестинация с малко заразени и починали от коронавирус, но за съжаление установихме, че България не фигурира сред 13-те препоръчани безопасни държави. Това повдига въпрос към Министерството на туризма дали държавата е готова да подкрепи бранша с адекватни мерки. Браншът е мобилизиран и е готов да реагира, да се отворят хотели и ресторанти.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите след Кръгла маса с представители на туристическия бранш в Бургас. В кръглата маса се включиха представители на ресторантьорите, хотелиерите, общинските съвети в района.

Това е следствие от безхаберието на тези, които представят българския туризъм пред света, допълни Манолова.

Неясните здравни и карантинни мерки на държавата създават проблеми на туристическия бранш. Най-сериозният проблем е липсата на туристи и чартъри. Има сериозно намаление на туристите и една от причините е неясното бъдеще на здравните и карантинните мерки, каза тя.

По думите на председателя на комисията по туризъм към ОбС-Бургас и член на управителния съвет на Организацията за управление на туристическия район „Бургаски черноморски туристически район” Живко Табаков, според анализи на концесионера на летище Бургас очакванията за сезона са 98% по-малко туристи през май, спрямо 2019 г. и 91% по-малко туристи през юни, сравнение с миналата година.

Проблемите на бранша са свързани със зависимостта на туризма от туроператорите, неяснотата кога ще започнат чартърните полети и какви са здравните мерки при тях, затрудненото получаване на виза за туристите и работниците от Русия, Беларус, Молдова.

След срещата с бранша оформихме конкретни предложения, сред които помощта по 35 евро на седалка в чартър да е 35 евро в подкрепа на всеки един турист. Браншът очаква също мярката 60/40 да стане 80/20 или 80/0 и да продължи след първоначалните срокове, каза Манолова и подчерта, че до момента от тази мяркса са се възползвали 5% от фирмите в туризма.

Сред предложенията е ваучерите за хората на първа линия да са достъпни и за други граждани. В момента мярката ще обхване 100 000 души, а в Словения всички граждани са получили по 200 евро. Тези пари ще се върнат в икономиката, да се помисли за инвестиция, за да спасим сезона и туризма. Това е експортният отрасъл, който има най-големите възможности за увеличаване на приходите в хазната и издърпването на икономиката след кризата с коронавируса, категорично заяви председателят на „Изправи се.БГ“.

Тя призова институциите да приложат дигитализация и за туристическия бранш.

Не е толкова сложно визите за граждани от Русия да се получават електронно и за няколко години. Нека хората, които искат да дойдат в България за туризъм, да бъдат улеснени. Не е нужно разрешение от Европейската комисия за това, призова Манолова.

Тагове: Новини