Начало/Манолова: Бюджетът може да си позволи 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. за първо, второ и трето дете

Манолова: Бюджетът може да си позволи 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. за първо, второ и трето дете

28.07.2021

Има пари в хазната за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, заяви Манолова

Преизчисляването на пенсиите, подкрепата за младите семейства и Законът за личната помощ са във възможностите на бюджета. Предлагаме еднократна помощ от 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. за раждане на първо, второ и трето дете и подкрепа от 10 хил. лв. за второ и трето дете, когато единият от родителите работи и се осигурява в последните две години. Предлагаме и увеличаване на майчинството през втората година, като майката да взима 60 % от заплатата, която е вземала, но не по-малко от минималната работна заплата.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред „България Он Еър“ днес.

Направили сме съответните изчисления колко ще струва това на бюджета и едно от предложенията ни по време на работните среща с „Има такъв народ“ е подкрепата за младите семейства да влезе в сила от 1 октомври. Това ще струва 60 млн. лв. на месец на бюджета. Демографската криза е най-големият проблем за държавата. Страната ни обеднява с 50 хил. души годишно, защото младите заминават и остават в чужбина, каза Манолова.

Категорични сме, че от 1 октомври трябва да бъде направено преизчисляване на пенсиите на всички пенсионери, така че нито един от тях да не бъде ощетен. Следващата стъпка трябва да бъде от 1 януари - при преизчисляването на пенсиите да се стъпи върху осигурителния доход, така че да няма пенсионер, който да не е получил реално повишение на своята пенсия. Тогава ще се увеличат и вдовишките добавки, добави Манолова.

Тя подчерта, че преизчисляването на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г. ще струва 80 млн. лв. допълнително на месец, а подкрепата за хората с увреждания през Закона за личната помощ – 80 млн. лв. за три месеца. Финансовият министър заяви, че има близо 2 млрд. лв. приходи събрани в повече от прогнозата. Настояваме семействата с деца, хората с увреждания и пенсионерите да намерят подкрепа в рамките на тези пари, заяви Манолова.

 

Тагове: Новини