Начало/Манолова: ВиК-Хасково да гласува цената на водата в Димитровград да е като преди увеличението

Манолова: ВиК-Хасково да гласува цената на водата в Димитровград да е като преди увеличението

12.01.2021

Цената на водата в страната се е увеличила средно със 70 % за последните пет години, каза Манолова

ВиК-Хасково да гласува цената на водата в Димитровград да е каквато беше преди увеличението – 1,86 лв. за Димитровград и 1,40 лв. за по-малките населени места в областта. Това е изцяло в правомощията на министъра на регионалното развитие и благоустройство, тъй като негова е решаващата квота във ВиК-асоциацията.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Димитровград, където подкрепи протестиращите срещу увеличаването на цената на водата.

За пет години, откакто стартира водната реформа, цената на водата в страната се е покачила средно със 70 %, но течовете и загубите на вода по водопреносната система са се увеличили, вместо да намалеят, каза още Манолова.

Абсурдно е такова увеличение на водата. На сайта на ВиК-Хасково е обявена цена 3,53 лв., така че увеличението на цената на водата е факт. Това, че регионалният министър, ръководството на ВиК-дружеството и вероятно кметовете от ГЕРБ ги е страх да събират тези пари от хората е показател за това до каква степен това са несправедливи цени, допълни тя.

Манолова припомни, че решението за увеличение на цената на водата в Хасково е било незаконно, тъй като за него са гласували представителите на държавата в лицето на представителя на министъра на регионалното развитие и представителя на Община Минерални бани. Димитровград и Хасково са се въздържали, а останалите общински съвети са гласували „против“, така че самото решение е незаконно, категорична е тя.

Решението на проблемите във ВиК-сектора ще се случат с промяна на Наредбата за цените на ВиК-услугите и Наредбата за качеството на услугите, като се включат показатели за качество на питейната вода и за достъп до питейната вода, тъй като на много места липсва вода, обясни Манолова.

Тя е категорична, че с промените в Закона за ВиК-услугите ще се създадат нови проблеми за потребителите във ВиК-сектора, като се въвеждат три такси за достъп – до питейна вода, до канализация и до пречиствателна станция.

Тагове: Новини