Начало/Манолова: Властта да плаща 80 % на фирмите за принудителен отпуск, а не за асфалт и чиновнически бонуси

Манолова: Властта да плаща 80 % на фирмите за принудителен отпуск, а не за асфалт и чиновнически бонуси

23.11.2020

Манолова призова за безплатни PCR тестове
Властта да спре да мисли за увеличението на  собствените си заплати и как да си раздава коледни бонуси, а да насочи средства  към  малките и средни предприятия и гражданите. Спрете се,  защото гневът на хората ще ви залее! Борисов да спре да разпределя парите между приятелските си фирми за асфалт, държавни ВиК-холдинги, ремонти на ремонтите, джипове и саниране и да ги даде на хората.
Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Казанлък.

Тя е категорична, че властта взима решения, които „удрят“ хората и даде за пример бонусите на държавните служители в бордовете на държавните и общинските предприятия, намалените пари за хората с увреждания, увеличаването на извънредния труд.

Да се осигури 80% от възнаграждението на всеки, който е в принудителен отпуск и 80% от оборота на малките и средните предприятията, които са затворени принудително, призова тя. Обикновените хора няма да плащат цената на безхаберието и на некомпетентността и равнодушието на властта, допълни Манолова.

Повече от тревожно е, че мерките, които бяха обявени при първата вълна от COVID-19, не са стигнали до хората и до бизнеса. Обещаните между 30 и 150 хил. лв. за средни предприятия още не са дадени, защото се разглеждат заявленията. Хората останаха излъгани тогава, мерките не стигнаха до малкия и средния бизнес. Хората не получиха подкрепа нито за неплатен отпуск, нито за спиране на работата, каза още тя.

Манолова призова за безплатни PCR тестове, масово тестване на всички българи и карантиниране на заразените с COVID-19 и контактните лица.

На седмична база сме първи по смъртност в Европа в резултат на хаоса, който създаде Борисов с тоталната липса на подготовка за втората вълна от COVID-19. Всеки ден от продължаващото на инат управление на Борисов се измерва в смъртни случаи, каза още Манолова.

По думите й ситуацията е извън контрол - всеки сам си търси линейка, болнично легло, лекарства, плазма, пари за PCR тестове. Това води до тревожни и катастрофични резултати. На първо място сме по болници на глава на населението, но няма легла, няма лекари, няма линейки и хората умират без лекарска помощ в домовете си, пред болниците или в линейките, каза Манолова.

Тагове: Новини