Начало/Манолова: Властта не работи за гражданите, а работи за себе си

Манолова: Властта не работи за гражданите, а работи за себе си

20.11.2020

Властта отдавна е спряла да работи за гражданите и работи за себе си. Доказателство за това са последните промени в законодателството. Депутатите гласуваха държавните служители да могат да участват в бордове на държавни и общински предприятия и да взимат бонуси десетки хиляди левове за това. Гласувах и скандална поправка в Закона за потребителския кредит, чрез Преходни и заключителни разпоредби на Закона за ДДС, с която развързват ръцете на фирмите за бързи кредити. Всички сме свидетели, че парламентът се провали. Този парламент не просто е изчерпан, а е вреден.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Ботевград, където се срещна с граждани.

Промяната в Закона за ДДС позволява неустойката на фирмите за бързи кредити да бъде два пъти колкото дълга. Тоест при дълг от 5000 лв., кредитополучателя може да плати 10 000 лв. неустойка и годишен процент на разходите и общо се връщат 17 500 лв., допълни Манолова и подчерта, че хората не успяват да разберат за всеки закон, който е срещу тях и който парламентът приема.

Всичко се прави тихомълком, натъмно, ако може да мине без никой да разбере. Така предложиха и новия Закон за ВиК. Той беше обявен за обществено обсъждане, но регионалният министър не представи закона. Това е лобистки закон, в интерес на ВиК-дружествата и не решава нито един от проблем на гражданите, а създава нови.

Например, въвеждат се три такси достъп - за достъп до вода, за отвеждане на водата и за пречистване. Това ще увеличи драстично цената на водата.  Създават и дирекции за събиране във ВиК-дружествата. Така се дава бърза писта за даване на длъжника на частен съдебен изпълнител или на колектор, обясни още Манолова.

Властта се провали в опита да ограничи заразата и да управлява кризата. Летните месеци бяха пропилени, а тогава вирусът "даде глътка въздух“, категорична е тя.
„Изправи се.БГ“ настоява за безплатни PCR тестове. Шефът на НЗОК каза, че себестойността на един тест е 17-25 лв., но в лабораториите е 100-120 лв. Държавните служители да се командироват в помощ на РЗИ, за да се карантинират всички заразени и контактни лица. Личните лекари също трябва да бъдат стимулирани да се включат в борбата с COVID-19, да се увеличи цената на клиничната пътека за коронавируса. Има 26 хил. свободни легла, които могат да се използват за COVID-19, а не хора да умират на стълбите на болницата, посочи Манолова.

Тя заяви, че „Изправи се.БГ“ не е партия и ще се яви на следващите парламентарни избори с партньорска мрежа, която включва граждански организации и сдружения, инициативни комитети, експерти и няколко партии – ДБГ, „Волт“, Земеделски народен съюз, движение „ДНЕС“, социалдемократи, Нова алтернатива и движението на Татяна Дончева.

Тагове: Новини