Начало/Манолова: Властта размята едни и същи милиони под различна форма, но до хората и бизнеса не достига нищо

Манолова: Властта размята едни и същи милиони под различна форма, но до хората и бизнеса не достига нищо

07.12.2020

Всеки ден на Борисов във властта се измерва с човешки животи и фалирали бизнеси, каза Манолова

Властта размята едни и същи милиони от телевизионния екран, пакетира ги под различна форма, но под никоя форма не стигат до хората и до бизнеса. Едни милиони за мерки, които не са стартирали, се обещават отново и се пренасочват за други мерки. Хората и бизнесът все още не са получили подкрепа за първата вълна от COVID-19. Единствено микропредприятия взеха средства между 3 и 10 хил. лв., но след заплатени комисионни. От 30 до 150 хил. лв. за средния бизнес и 50 хил. лв. безвъзмездно за „големите малки“ още не са стартирали.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Студио Актуално“.

Планът за възстановяване и устойчивост е план за корупция. 3 млрд. лв. са предвидени за саниране. Подкрепата за реалния бизнес се изчерпва до създаването на индустриални зони, в които отново ще работят строителните фирми. За реалната икономика има по-малко от 5% от всички средства в плана. Бизнесът и гражданите подозират, че се бърза с този план, защото са се разбрали по кои проекти парите ще стигнат до приятелския кръг на властта, допълни Манолова.

Тя бе категорична, че Конституцията е употребена за партийно-политическите цели на ГЕРБ да си спечели още малко време и успяха с тази задача. Пълна излагация и един евтин парламентарен цирк разиграха управляващите, като показаха, че за тях няма нищо свято – нито българската Конституция, нито законодателството, каза Манолова.

Тази власт е готова да използва всички средства, за да се задържи още един ден, още една седмица, още едно извънредно положение, но не си дава сметка, че престоят им се мери със загубени човешки животи, фалирали бизнеси и мизерия в българските семейства, заяви още Манолова.

Протестът свърши своята работа - нанесе тежък имиджов удар върху властта и Борисов и освети публично грозната истина за управлението му. Това показа на българския народ и на партньорите ни зад граница колко прогнила е властта в България и това няма как да е заметено под килима, допълни тя.

Манолова подчерта, че „Изправи се.БГ“ не е партия, а Гражданска платформа, която включва инициативни комитети, граждански организации, партии и експерти. Разширихме Гражданската платформа до партньорска мрежа, в която влязоха ДБГ, „Волт“, Земеделския народен съюз и движението на Татяна Дончева. Водим преговори с други субекти за партньорство преди и след изборите. Липсата на обединение държи Борисов на власт вече 11 години. Важно да опазим изборите заедно, защото Борисов няма да се посвени да открадне и фалшифицира вота, обясни тя.

Манолова посочи, че язовирите Ахелой и Порой в Бургас са полупразни, а Ревизоро възнамерява да инвестира 70 млн. лв. в 9 млн. кубически метра вода. Това ще стигне на Бургас за 2 месеца. Ще има ревизия на Ревизоро, на предишните екоминистри и регионални министри, категорична бе тя.

Манолова подчерта, че от пет години Фандъкова има едни и същи опорни точки за мръсния въздух в София, но не се взимат мерки. Филтрите по комините са корупционна схема за 8 млн. лв. – 2000 филтъра, всеки филтър по 4000 лв., но той няма да работи, защото се гори твърдо гориво и пластмаса. Това е пилеене на пари, които можеха да се използват рационално, заяви Манолова.

Тагове: Новини