Начало/Манолова: Внасяме предложение за промени в Закона за туризма да не могат да се спират Airbnb и Booking

Манолова: Внасяме предложение за промени в Закона за туризма да не могат да се спират Airbnb и Booking

12.02.2020

Ще внесем предложение за промени в Закона за туризма да отпадне възможността за спиране на електронните платформи, на които се предлагат апартаменти и стаи под наем без регистрация. С това България се връща в каменната ера.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на пресконференция за промените в Закона за туризма, които въвеждат нови правила за малките предприемачи, които отдават стаи и апартаменти под наем.

„Ще предложим уеднаквяване и облекчаване на административните режими за малките в сектора, както и отпадане на несправедливия допълнителен патентен данък, който удря неправомерно най-малките в сектора“, допълни Манолова.

„Става въпрос за патентен данък от 250 лева, с който се облага единствена стая или апартамент под наем. По същия начин се облага и собственикът на цял хотел с до 20 стаи. А за големите хотелски комплекси този данък липсва“, уточни тя.

„Заедно с представители на малкия бизнес, които отдават апартаменти и стаи под наем, изготвихме законопроект за промени в Закона за туризма, който ще внесем другата седмица“, каза Манолова.

„Депутатите не приеха изискването над 50% от съсобствениците в една сграда да са съгласни да се отдава стая или апартамент под наем. Това би убило малкия бизнес, който предоставя услугата, която става все по-популярна.  Такова съгласие е практически невъзможно, но то съществува като изискване по отношение на категоризираните обекти“, допълни председателят на „Изправи се.БГ“

Тя обясни, че има опасност България да бъде глобена за това, че българското законодателство не съответства с европейското.

Даниела Давидкова, която е представител на предприемачите, които отдават стаи и апартаменти под наем заяви, че от бранша са „за“ изсветляване на икономиката и категоризиране на всички обекти, които предлагат тази услуга.

„Ще внесем предложение за промени в Наредба 4, която е за категоризация на хотели и къщи за гости. Необходимо е наредбата да се осъвремени, за да отговаря на съвременните информационни технологии“, заяви още тя.

От бранша настояват да бъдат допуснати в работните групи, за да се обсъдят промените в Наредбата и те да са ясни и добре аргументирани.

 

Тагове: Новини