Начало/Манолова внесе три кашона с документи по колективните искове срещу трите мобилни оператора

Манолова внесе три кашона с документи по колективните искове срещу трите мобилни оператора

19.02.2024

Днес от гражданската платформа Изправи се.БГ внесоха три кашона колективни искове срещу трите мобилни оператора в Софийския градски съд. От движението обжалват неравноправните клаузи в договорите на телекомите с потребителите.

„През тази година увеличението на цените на мобилните услуги ще бъде в размер на 9,5% върху месечните абонаментни такси, но се случва за трета поредна година. Тази клауза за едностранно повишение на цените е неравноправна и съответно нищожна по ред причини, но най-вече за това, че предвижда единствено и само увеличение на цената при ръст на инфлацията, но не и намаление на цената при дефлация, не дава възможност на потребителите да се откажат от договорите без неустойки, клаузите не са индивидуално договорени - не е възможно да откажеш да ги подпишеш при сключване на договор.“
Това заяви председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова при внасянето на исковете. Тя посочи, че от гражданската платформа атакуват и редица други неравноправни клаузи за неустойки в договорите на мобилните оператори: при предсрочно прекратяване на договор - потебителите дължат месечните абонаментни вноски до края на договора, “преференциите” за закупуване на мобилно устройство по определена от телекома уж по-ниска цена, стойността на невърнато оборудване т.н. Особено дразнеща е неустойката в размер на 8% от стойността на договора за заплащане на колекторски фирми, които да събират задълженията на потребителите. Припомняме, че в България все още няма закон за колекторските фирми, който да регулира дейността им и да ограничава тормоза от тяхна страна над длъжниците. От парламентарната група на Изправи се.БГ през 2021 г. два пъти внесоха такъв законопроект.

„Костваше ни повече от едноседмичен труд да подготвим колективните искове, но ние сме единствените, които внасят такива искове. Наслушахме се на множество обещания и заклинания от различни политици, от партийци, от депутати, че ще заведат такива искове, но ние сме единствените, които го направихме. Искам да подчертая, че в момента с тези искове ние вършим работата на държавните институции – и на Комисията за защита на потребителите с председател г-н Алипиев и на министъра на икономиката г-н Богданов, при положение, че те имат стотици служители зад себе си“ – категорична беше Манолова.

По нейни думи е абсурдно в момента Корнелия Нинова, която беше министър на икономиката в края на 2021 г. и началото на 2022 г. да призовава хората да подават жалби и самата тя да завежда колективни искове в съда през нейна приближена потребителска организация.
„През 2022 г. Нинова като министър на икономиката и Маргаритов, тогавашния председател на КЗП даваха съвместни брифинги и се заканваха на мобилните оператори, но не ги накараха да заличат неравноправните клаузи за едностранна индексация на цените, каквото правомощие има по закон, нито обявиха множеството неустойки в договорите за нищожни. Те оспориха единствено и само увеличението на цените едновременно едновременно за 2 години и в резултат - телекомите индексираха само за една година, но клаузите за ежегодно едностранно увеличение останаха за трета поредна година“ – разкритикува председателят на Изправи се.БГ и посочи, че отговорността за индексирането на цените на мобилните услуги е на икономическите министри и на председателите на КЗП през последните три години.

Тагове: