Начало/Манолова: Водата в Димитровград и района ще се увеличи двойно от 1 януари 2021 г.

Манолова: Водата в Димитровград и района ще се увеличи двойно от 1 януари 2021 г.

16.11.2020

С присъединяването на ВиК-Димитровград към ВиК-асоциацията в Хасково, от 1 януари 2021 г. цената на водата в Димитровград ще се увеличи с 80% - от 1,82 лв. на 3,52 лв. В димитровградските села увеличението ще е с над 100 % - от 1,14 лв. на 2,40 лв. Решението за увеличаването на цената на водата е незаконно, тъй като не е подкрепено от достатъчно мнозинство. Единствено областният управител на Хасково, който има 35 % във ВиК-асоциацията и представителите на Община Минерални бани, които имат 1,54 % участие са подкрепили предложението. Въпреки това, КЕВР реши цената на водата да се увеличи от 1 януари 2021 г.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медии в Димитровград, където се срещна с граждани във връзка с увеличаването на цената на водата.

Тя подчерта, че с по-високата цена на водата няма поети ангажименти от ВиК-асоциацията в Хасково да се подобрят качеството на водата и достъпът до нея. Няма ясен ангажимент, че населените места без вода – Симеоновград и над 10 села в региона, ще имат вода. ВиК-Димитровград е присъединено към ВиК-Хасково без обществено обсъждане, както е приет бизнес планът за ВиК, обясни Манолова.

Тя е категорична, че с новия Закон за ВиК, който е в процедура на обществено обсъждане, няма да се реши нито един от проблемите на потребителите и цената на водата ще се увеличи.

Този Закон създава нови проблеми за гражданите. Ще се въведат три такси достъп, които ще се плащат дори и да не се използва вода – за достъп до питейна вода, за канализация и за пречиствателна станция. Тези такси нямат таван и държавата ще реши колко да бъдат, каза Манолова.

Тя подчерта, че в Закона освен лобизъм за ВиК-дружествата, няма изисквания за качеството на водата и нормалното водоснабдяване. Искаме този закон да бъде оттеглен, а писалите го – уволнени. С него малкото общински ВиК-дружества ще бъдат национализирани, заяви председателят на „Изправи се.БГ“.

Промишлените потребители ще имат индивидуални договори с ВиК-дружествата, а гражданите няма да имат. Те ще имат Общи условия. Въвеждат се и специални дирекции за събиране на вземанията, след които идват частни съдия изпълнители и колектори, каза още Манолова.

Тя призова в условията на криза заради втората вълна от COVID-19 държавата да предприеме реални мерки за бизнеса и за обикновените граждани, а не телевизионни - безплатни PCR тестове и лекарства за COVID-19 и подкрепа за малкия и средния бизнес. Хората са притеснени дали ще намерят линейка, болнично легло и пари за лекарства и PCR-тест. Страхуват се дали ще си запазят работните места и ще могат ли да си платят сметките, каза Манолова.

Тя заяви, че „Изправи се.БГ“ ще участва на следващите парламентарни избори с партньорска мрежа, която включва инициативни комитети, граждански движения, експерти и няколко партии – ДБГ, „Волт“, Земеделски народен съюз, социалдемократи, Нова алтернатива, движение „ДНЕС“ и движението на Татяна Дончева.

За нас пред скоби е увеличаването на доходите на българските граждани – 1000 лв. минимален месечен доход за работещ човек чрез гъвкаво работно време и минимална почасова ставка, както и преизчисляване на всички пенсии, каза още Манолова.

Тагове: Новини