Начало/Манолова: Всички, които искат промяна, трябва да се обединят

Манолова: Всички, които искат промяна, трябва да се обединят

06.02.2020

Водата, въздухът, здравеопазването, образованието, условията  за бизнеса, върховенството на закона - всяка една система се разпада. Различните групи от обществото, които искат промяна и имат своя кауза, трябва да се обединят, за да искат от институциите действия в интерес на българските граждани.

От „Изправи се.БГ“ ще се заемем с това – всички, които имат нарушени права или кауза, да се обединят.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във Варна. Тя се срещна с пчеларите, които протестират срещу ползването на опасни пестициди в земеделието и с представители на малкия и средния бизнес, които са против Наредба 18 за касовите апарати.

„Всеки казус има нужда от солидни общи действия, които да накарат институциите да се съобразят с тях“, допълни Манолова.

На въпрос как ще коментира изявлението на президента Румен Радев, че сваля доверието си към правителството, Мая Манолова заяви:

„Хората очакват премиерът, президентът и Народното събрание да работят за решаването на проблемите на гражданите. Това дали една институция има доверие в друга не е толкова важно, по-важно е дали хората вярват в институциите. А протестите показват, че гражданите не вярват в институциите. Сега предизвикателството е всички граждански каузи да се обединят“, каза Манолова.

Според нея е необходим ефективен контрол над пръскането с опасни пестициди в земеделието.

„Мерките трябва да са по-строги. Сега се прилагат формални санкции, които често отпадат и се отменят“, заяви тя след срещата с пчеларите.

„Сигнали за натровени от пестициди пчелни семейства получаваме от Добрич, Варна и съседни градове“, обясни Манолова.

Тя допълни, че би следвало да се създаде електронна система с мобилно приложение и всеки да е предупреден, че ще има пръскане със средства за растителна защита.

„Разговарях с представители от Агенцията по безопасност на храните. Необходимо е да получат модерна техника, с която да установят какви точно пестициди се използват“, каза Манолова.

„За този уред трябва да се отделят около 1 млн. лева, но става въпрос за съществуването и развитието на цял един бранш“, допълни тя.

Мая Манолова се срещна и с представителите на малкия и средния бизнес, които са срещи Наредба 18 за касовите апарати.

„Отлагането не е решение на проблема. Властта трябва да обсъди с бизнеса всеки текст от Наредба 18 и най-вече с малкия и средния бизнес, които са гръбнакът на икономиката, а ще са засегнати в най-голяма степен“, заяви тя.

„НАП не успя да съхрани личните ни данни, а очакваме да са по-грижовни към търговската информация, която ще събират с новия софтуер ли?“, подчерта още Манолова.

Тагове: Новини