Начало/Манолова: В „Александровска“ еднолично са взимали решения за милиони

Манолова: В „Александровска“ еднолично са взимали решения за милиони

15.05.2021

Служебните министри да накажат дисциплинарно шефовете на държавни фирми, скрили информация от парламента, призова Манолова

Шефове на клиники в Александровска болница твърдят, че заседания на Съвета на директорите не са провеждани през последните осем месеца, въпреки че е трябвало да има поне едно заседание месечно, а решенията за харчене на милиони левове са взимани еднолично.

Това заяви Мая Манолова в предаването „Евродикоф“ по Евроком. По думите й сигнали има и за необясними назначения и финансови и административни нарушения в болницата.

Омертата за мълчание беше нарушена. Хората искат да разкажат, духът беше изпуснат от бутилката и повече истината как е рекетиран българският бизнес няма как да бъде заметена, допълни тя.

И преди сме получавали много сигнали, но сега говорят вътрешни хора. Имаме сигнали за МВР-Варна и на други места как се потулват разследвания и се нарушава законът по устна заповед. Хората, които са се осмелили да говорят, трябва да бъдат подкрепени, не трябва да са мачкани, категорична бе Манолова.

Свидетелствата на земеделците Стоименов и Илчовски не са търговски спорове, както се опитват да го изкарат Борисов и придворните му говорители. Това е рекет на държавни институции върху бизнеса, който трябва да се разследва, допълни тя.
По думите й поведението на депутатите от ГЕРБ в Комисията по ревизията в парламента е било мутренско. Те дойдоха с викове, крясъци, с психологически натиск над свидетелите, обясни Манолова.

Шефовете на държавните предприятия, които са длъжни да се съобразяват с решения на парламента, така и не представиха информация пред комисията за харченето на милиарди левове. Служебните министри да проявят смелост и да ги накажат дисциплинарно с уволнения, поиска Манолова, като визираше шефовете на „Булгартрансгаз“, "Автомагистрали", ВиК-холдинга и „Монтажи“.

Петя Аврамова три пъти избяга от заседание, само за да не разкаже за безобразията в програмата за саниране на стойност над 2 млрд. лв. Между 30 % и 50 % от средствата са отклонени или около 800 хил. лв., които трябва да бъдат проверени, каза още тя.

Манолова подчерта, че превъзлагането на проекти от „Автомагистрали" на други фирми без публична процедура и без конкурс е незаконно, като е станало с договори за техника и доставка на материали.

Имаме сигнали, че наемът за техника, плащан от „Автомагистрали“, е в пъти по-висок от пазарния наем. Новият регионален министър не трябва да си затваря очите пред всичко това, категорична бе тя.

„Булгартрансгаз“ не представиха документи нито в електронен вид, нито на хартия. Демонстративно, нагло и арогантно поведение, за което трябва да бъдат  наказани. Дори според публичната им информация се оказва, че са сключили анекс към основния договор, с който България приема плащането на лихви, дори ако плати предсрочно задълженията си, каза още Манолова.

Тагове: Новини