Начало/Манолова в Добрич: До края на годината работниците от мини „Оброчище“ ще си получат заплатите

Манолова в Добрич: До края на годината работниците от мини „Оброчище“ ще си получат заплатите

17.11.2020

От Фонда за гарантиране на вземания обещаха да направят всичко възможно до края на годината работниците от мини „Оброчище“ да си вземат заплатите. Проблемите при изплащането идват от некоректния работодател, който в различните институции е изпращал различна информация за размера на дължимите към работниците заплати и това забавя работата на НОИ.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Добрич, където се срещна с граждани.

Тя попита и кога министърът на енергетиката Теменужка Петкова и НОИ ще внесат разноските по делото за несъстоятелност, за да започне изплащането на дължимите суми.

Манолова подчерта, че до „Изправи се.БГ“ са получени множество сигнали за сметището до село Богдан, което се самозапалва и замърсява въздуха в Добрич и района.

Държавата да отпусне финансиране за рекултивация на сметището, тъй като площта му е голяма и Община Добрич не може да си позволи необходимите, според експерти, 15 млн. лв. След като Борисов намира пари за асфалт и за преразпределяне на ресурс на приближените му фирми за саниране, държавен ВиК-холдинг и ремонт на язовири, който не се случва, да намери пари и за опазването на природата чиста, заяви тя.

Манолова е категорична, че това е проблем от 2015 г. и трябва да е решен. 1,7 млрд. лв. се дават с новия бюджет за асфалт. Тоест, пари за асфалт има, но няма пари за опазване на околната среда, каза тя.

По думите на областния координатор на „Изправи се.БГ“ за Добрич Явор Георгиев няколко пъти са изпращани писма до МОСВ с проект и молба за финансиране за рекултивация, но винаги се отказва, защото депото не се води потенциално опасно.

Тагове: Новини