Начало/Манолова: В следващия бюджет да има пари за тока, парното, водата и газа на фирмите и домакинствата

Манолова: В следващия бюджет да има пари за тока, парното, водата и газа на фирмите и домакинствата

30.09.2021

Търговци купиха евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй“ за износ и спечелиха 45 млн. лв., а българският бизнес умира, заяви Манолова пред „Евроком“

Настояваме в бюджета за следващата година да бъдат заложени пари за компенсации на фирмите и домакинствата за по-високите сметки за ток, парно и вода. Необходими са и промени в борсовите правила. Една от главните причини за поскъпването на основните хранителни продукти с 40 % е скъпият ток за бизнеса.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в предаването „Делници“ с Николай Колев по телевизия „Евроком“.

Ние предложихме държавата да поеме разликата между прогнозната цена на тока за бизнеса, определена от КЕВР – 120 лв. и реалната цена на пазара – 240 лв. от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г., припомни тя.

Почти всичкият ток на АЕЦ „Козлодуй“ беше купен от 27 търговци за износ и спечелиха 45 млн. лв. от продажбата му. Част от тях са свързани с Ковачки. Едни търговци, близки до политически партии, печелят милиони, а българският бизнес умира. Един от греховете на енергийния министър Живков е, че не бяха отстранени кадрите на ГЕРБ от ръководствата на енергийни държавни дружества, каза Манолова.

Енергийният министър да се събуди и да се задейства. Кадрите на ГЕРБ да бъдат незабавно отстранени от ръководствата на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, ЕСО, енергийната борса, БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, дружеството, което изгражда газовата връзка България-Гърция. Тези хора в момента водят окопна война не само срещу президента и срещу служебното правителство, но и срещу гражданите, допълни тя.

Хората искат стабилност, правителство и разграждане на модела на Борисов окончателно. Това може да стане с редовен кабинет, който да направи реформи и да смени партийните калинки на Борисов. Длъжни сме да създадем правителство заради тревогата на хората каква есен и зима ни очакват, каза още Манолова.

Ние показахме, че сме силна и ефективна парламентарна група. Хората имат нужда от защита в условията на повишаващи се цени, поемане на по-високите сметки за ток, парно и вода, подкрепа за бизнеса. Ние сме гарант, че всичко това ще се случи, заяви тя.

Тагове: Новини