Начало/Манолова в Сливен: Правителството да приложи драконовски мерки срещу спекулантите с тока и дървата за огрев!

Манолова в Сливен: Правителството да приложи драконовски мерки срещу спекулантите с тока и дървата за огрев!

26.10.2021

Сит на гладен не вярва - държавата да поеме увеличението на тока и на малките фирми, и на домакинствата, заяви Манолова в Сливен

Всяка минута на Дунав мост 2 за Румъния излиза по един български камион с дърва за огрев, каза Манолова

По отношение на спекулантите с цената на тока и дървата за огрев правителството да  приложи драконовски мерки! Свръхпечалбата на спекулантите и търговците и на тока, и на дървата, убива малките фирми и домакинствата. Призоваваме енергийния министър да прояви смелост и да спре износа и на тока, временно, докато трае острата фаза на енергийната криза. В подготовката на бюджета за 2022 г. да се премахнат всички данъци върху тока, в това число и да се премахне ДДС върху газ, ток и парно.

Това заяви на празника на Сливен, пред журналисти, Мая Манолова, председател на Изправи се БГ! Ние идваме!, като посочи, че в условията на икономическа и социална криза, безработица и инфлация, при това поскъпване на основните стоки от потребителската кошница, се очаква „токов удар“ за фирмите и гражданите, след като си получат сметките за ток, газ и парно този месец.

Да се въведе ваканция от 6 месеца за плащане на битовите сметки и забрана ЕРП и доставчици на ток да спират тока на хората и фирмите при неплатени сметки. Временно да се забрани износът на ток, но и на дървата за огрев поне през зимните месеци и в най-острата фаза на кризата, каза още Манолова. За 10 минути на Дунав мост вчера преброихме 9 камиона с дърва за Румъния. На всяка минута от България излиза по един камион с дърва за Румъния и ние снимахме това и го показахме във Фейсбук. Стефан Пасков, водач на листата в Сливен, заяви, че и в Сливен няма дърва за огрев по складовете, стотици тирове изнасят дървесината в чужбина, а в града няма инвеститори, от което следват и ниските доходи. По думите му само формацията на Мая Манолова е със социална насоченост и се грижи за интересите на обикновените хора.

Манолова призова правителството да поеме 100 процента от увеличението на цената, а тока – не по 110 лв. на мегаватчас, а цялото увеличение – между 120 лв., колкото е определила КЕВР и реалната цена, която бизнесът сега плаща – над 400 лв. на мегаватчас. Това направиха 20 правителства в ЕС вече и за същата мярка с премахването на данъците за източниците на енергия призова и ЕК, посочи още Манолова.

Фирмите очакват да видят подкрепа от Българската държава. Затова обявихме 31 мерки и изпратихме отворено писмо до премиера. В него настояваме поскъпването на тока да се поеме изцяло от държавата - и за бизнеса, и за домакинствата. От 1 януари хората ще плащат и по-скъпа вода, посочи още Манолова.

По думите й Изправи се БГ! Ние идваме! има програма за 47-ия парламент за повишаване на доходите на хората. Тя включва добавката от 120 лв. за пенсионерите да се запази, да са преизчислят пенсиите и за догодина, не само за 2021 г., на базата на осигурителен доход от 2020 г., да се запази повишаването на майчинството през втората година, като стигне минималната работна заплата, да се увеличат детските надбавки от 40 на 100 лв., както и безплатни детски ясли и градини. По 2000,3000 и 4000 лева да се изплаща за новородено първо, второ и трето дете, посочи още Манолова и каза, че формацията й е единствената с програма за самотните родители – чрез по-големи детски надбавки, чрез ваучери за детегледачки и за неотложни битови ремонти, както и чрез ваучери за ток, вода, парно и газ и за образователни услуги, защото тези семейства с един родител отглеждат близо половината от българските деца.

Връщаме столовите в училищата и започваме кампания за здравословно хранене в училищата, детските градини и заведения. Децата трябва да се хранят само със здравословни продукти, местно производство, без оцветители, Е-та и палмово масло. Децата да минат на безплатно хранене в училищна среда, каквато кампания за здравословно хранене имах и като омбудсман, посочи още Манолова и заяви, че всички деца на България трябва да имат право на безплатни градини и ясли, което вече е постигнато в редица общини, но трябва да стане официална политика на държавата.

Манолова припомни, че е внесла жалба с 56 подписа срещу заповедта за въвеждането на „зеления сертификат“. Тази заповед, разписана по този начин, е дискриминираща. Към нас се обърнаха студенти, бременни жени, собственици на малък и среден бизнес, лекари, които по различни причини не могат да си вземат сертификат и да работят. Някои от тях имат антитела, но не са в регистъра с преболедували, а за други е противопоказно ваксинирането, посочи тя.

Амбицията на Изправи се БГ! Ние идваме! е да има народен представител от Сливен, завиха още от листата в града.

Тагове: Новини