Начало/Манолова: ГЕРБ да направи достъпа до информация напълно безплатен

Манолова: ГЕРБ да направи достъпа до информация напълно безплатен

23.04.2020

Менда Стоянова и  депутатите вносители от ГЕРБ да оттеглят предложението си достъпът до информация  да се плаща по преценка на ведомствата, призова Манолова

Управляващата партия ГЕРБ да направи достъпа до информация по ЗДОИ напълно безплатен, защото гражданите и без това заплащат дейността на министерствата и ведомствата, а задължението за публичност е конституционно уредено. Повод за искането ми са внесените от ГЕРБ промени в Закона за допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове,  в който през § 5 на Преходните и заключителни разпоредби,  се правят промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Промените предвиждат достъпът до информация да се плаща от гражданите, бизнеса, НПО и другите заявители според преценката на ведомствата, от които е поискана информация, което създава предпоставки за административен произвол и умишлени пречки информацията да бъде предоставена.

Това се казва в позиция на председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова по повод внесените по-рано от Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ Закон за допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове.

Затова призовавам г-жа Менда Стоянова и другите петима вносители от ГЕРБ да оттеглят предложението си. А за да докажат, че не са целили да възпрепятстват умишлено пълната прозрачност и публичност на работата на администрацията и правителството да внесат нови изменения в ЗДОИ, по силата на които достъпът до информация да стане напълно безплатен за заявителите.

Подчертаваме, че това не е първият законодателен трик през Преходни и заключителни разпоредби на един закон да се изменят напълно несъотносими с него други закони. По този начин на 19 декември 2018 г. ГЕРБ отмени електронната идентификация в документите за самоличност, съответно и дистанционното електронно гласуване, което уж трябваше да влезе в сила през 2019 г. Именно при гласуването на второ четене тогава, се приеха поправки в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, според които електронното гласуване се отложи за 2020 г., въпреки че вече беше прието в Закона за българските лични документи и въпреки проведения преди това референдум.

Подобен задкулисен законодателен маниер  създава у обикновените хора основателни съмнения за волята ГЕРБ да спазват принципите на прозрачност, откритост и публичност на работата на правителството, народните представители и администрацията, управлявана от тях. Призовавам ги навреме да се откажат от този маниер, посочва още Манолова.

Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ се присъединява към гражданските и експертни организации, които също споделиха публично тревогата си от готвените законови промени.

Нека ГЕРБ не се възползват от извънредното положение, за да ограничават граждански права и да внасят подобни скандализиращи широката общественост законодателни промени.

Тагове: Новини