Начало/Манолова: ГЕРБ правят списъци за ваксиниране извън ваксинационния план

Манолова: ГЕРБ правят списъци за ваксиниране извън ваксинационния план

23.03.2021

С ваксините Борисов си прави кампания, каза Манолова

ГЕРБ правят списъци за ваксиниране, извън ваксинационния план. Тоест, хора, които са ангажирани с ГЕРБ, ще бъдат ваксинирани след изборите. С ваксините премиерът Борисов си прави предизборна кампания. Той не се интересува колко хора ще се разболеят и колко ще влязат в болница. Интересува се от гласовете в урните, затова първо ваксинираха администрацията.

Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“. Тя показа и списък, изготвен от ГЕРБ, за ваксиниране на граждани.

Това не е списък за СИК, а е списък за ваксиниране за април месец, изготвен от ГЕРБ. В същото време възрастните хора треперят за живота си. Цинично и недостойно е партиите да изготвят списъци за ваксиниране. Хората питат къде са ваксинационните центрове и как да се ваксинират, допълни Манолова.

Упражнението „отварям-затварям“ доведе до невъзможност на фирмите да планират своето съществуване и просто казват, че ще затворят. Управлението на Борисов се измерва с човешки животи и фалирали фирми, категорична бе тя.

Правителството на Борисов специално организира нещата по начин, по който да изплаши хората. В Холандия имаше избори и хората гласуваха, избирателната активност беше над 80 %. В Израел в момента има избори. Купуването на гласове започна със страшна сила, Борисов иска да изплаши хората и купеният вот да гласува. Гласуването обаче не е по-страшно от ходене до магазина или от теглене на пари от банкомат, подчерта тя.

Борисов избра най-евтината ваксина – дали по некадърност, или поради лобистки интерес, предвид това, че майката на евродепутатка от ГЕРБ е директорът на производителя на ваксина за България. Оказа се, че това е най-проблемната ваксина, доставките закъсняват и България отново е „на опашката“. Последни сме по ваксиниране – 5 % са ваксинирани, при 12 % в Европа, подчерта тя и добави, че през януари, февруари и март България е с рекордна смъртност от 18,6 на 1000, обясни Манолова.

Смъртността и заболеваемостта придобиват космически размери за България, а в същото време няма ваксини, фирмите са затворени, компенсациите за бизнеса са с огромно закъснение. Средните фирми още не са получили подкрепа за първата вълна. Ние предвиждаме по една депутатска заплата след формирането на следващия парламент за всяка фирма и 100 % компенсация за работниците в затворените бизнеси, заяви още Манолова.

Тя подчерта, че на първо място за коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ е повишаването на доходите на българските граждани, като до края на мандата минималният месечен доход достигне 1250 лв. за работещ българин. Ще преизчислим всички пенсии на база доход от 2016 г. и ще подкрепим всяка една фирма. Ще настояваме привилегиите на министрите и на депутатите да отпаднат и ще ги свалим от служебните автомобили, допълни Манолова.

Предстои в България да влязат 60 млрд. лв. от Европа. „Изправи се! Мутри вън!“ сме гарант, че Борисов, ДПС и ВМРО повече няма да управляват България задкулисно, олигархично и еднолично. Ясно разписали сме подкрепа за децата, самотните родители и семействата – еднократна помощ при раждане на първо, второ и трето дете, съответно по 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. Предлагаме майчинството да е 60 % от заплатата, но не по-малко от минималната работна заплата, обясни Манолова.

Тагове: Новини