Начало/Манолова: Гражданите ги очаква токов удар заради увеличението на тока

Манолова: Гражданите ги очаква токов удар заради увеличението на тока

26.02.2020

От 1 юли 2020 г. гражданите ги очаква токов удар заради повишаването на цената на тока сега с около 7 лева на мегаватчас, коeто стандартно се прави от средата на годината. Но от 1 юли 2021 г. ги очаква втори токов удар, защото тогава влиза и либерализацията на пазара за битовите абонати и те вече ще трябва да са си избрали свои доставчици на ток. Потребителите като вас и мен няма да могат да се върнат към досегашния ред на доставяне, който беше с трите ЕРП-та, а механизмите за либерализацията още не са готови.

Това обясни председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова пред bTV по повод на вчерашното заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание, на което тя присъства във връзка с увеличението на цената на тока за битовите потребители.

Манолова посочи, че с между 3 и 7 лева ще се вдигне цената на тока за гражданите от 1 юли тази година.

„Днес в Икономическата комисия в парламента се разглеждат на второ четене изменения в Закона за климата, на тъмно, без хората да знаят какво ги касае. Според промените около 30 големи частни компании ще получат държавна помощ за въглеродни емисии. Става дума за 220 млн. лева на годишна база, които да им се изплатят със задна дата“, каза Манолова, като обясни, че депутати са внесли предложение тези пари да се намалят до 33 млн. лева.

„Само в 11 страни има такава държавна помощ, но там те са обвързани с иновации и енергийна ефективност“, посочи Манолова.

„У нас тези около 30 големи фирми ще спечелят на гърба на малките и увеличението  – между 3 и 7 лева на мегаватчас  – ще се разхвърлят по сметките на  обикновените потребители на ток“, каза тя.

Тя съобщи, че с между 5 и 10 % ще се увеличат сметките за ток на регулирания пазар от 1 юли за потребителите, но от 1 юли и първата част – около 3 хиляди домакинства от битовите потребители (това са например хората с големи къщи с басейни, с мощност над 50 киловата), вече също ще излязат на свободния пазар.

„Тогава ще има ново увеличение на цената и ще последва токов удар за хората, защото механизмът на либерализацията не е готов и не е разписан нормативно от управляващите“, посочи Манолова, като напомни, че има само още 4 месеца докато първите граждани излязат на свободния пазар на тока.

На въпрос за вноса на отпадъци и законопроекта на „Изправи се.БГ” и инициативните комитети от страната, изпратен от Манолова на депутатите в понеделник, Манолова отговори, че се търси смел депутат, който да внесе предложенията й, като очаква депутатите да не обслужват големите оператори, а гражданите и инициативните комитети срещу боклука.

„Започваме национална подписка с инициативните комитети от цялата страна за приемането на адекватни, а не така предложените от ГЕРБ и БСП мерки срещу боклука“, съобщи Манолова и подчерта, че светлият бизнес не трябва да пострада от законодателството, а само злоупотребяващите оператори на боклук.

„На вчерашното заседание на Комисията по околна среда в парламента е станало ясно, че според МОСВ и депутатите всичко е наред с третирането на отпадъци у нас. Самият министър  на околната  среда каза, че има раздавани „разрешителни на килограм” и има 5 хиляди площадки за боклук у нас, но в същото време не приемат предложенията на инициативните комитети от страната да се ограничи вносът и да не се правят нови мощности“, подчерта Манолова.

„Ако искаш да си отвориш фризьорски салон, чакаш разрешително, но ако искаш да трупаш отпадъци, ставаш оператор след 14 дни „мълчаливо съгласие” на органите“, обясни тя режима на „мълчаливо съгласие”, валиден за дейностите с отпадъци, който от „Изправи се.БГ” искат да се отмени.

Манолова обясни, че Гражданската платформа предлага забрана за внос на битови отпадъци от трети страни, като се допуска търговия с отпадъци само в такива обеми,  за каквито в България има инсталирани мощности за преработване и горене и повече от това да не се внася.

Манолова подчерта, че и в Горубляне, Източен парк и самата столица има десетки нерегламентирани площадки с боклук, като само в Нови Искър нерегламентираните сметища са над 30 на брой.

Тагове: Новини