Начало/Манолова: Грешката в статистиката не трябва да е обект на политическо-партийна разправия

Манолова: Грешката в статистиката не трябва да е обект на политическо-партийна разправия

29.02.2020

Грешката в статистическите данни на Националния статистически институт (НСИ), която е в размер на близо 4 млрд. лв., вреди на доверието в НСИ в национален и международен план. Не е добре този въпрос да става обект на политическо-партийна разправия. Данните, които предоставя НСИ, са важни за гражданите, за бюджета, за институциите, за фирмите, за Еврокомисията и за ЕЦБ.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Евродикоф“ по телевизия „Евроком“.

Припомняме, че в сряда Манолова изпрати писмо до еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони и до генералния директор на Евростат Мариана Коцева. Манолова поиска Евростат да провери качеството на данните и на процесите в НСИ.

„Самото ръководство на НСИ призна, че става дума за неточност, която ще бъде отстранявана с месеци. Те признаха, че имат нужда от оптимизация. Органът, който може най-добре да оптимизира НСИ и да даде препоръки, е Евростат и затова се обърнахме към него и към европейския комисар. Трябва да имаме стабилни данни, а не НСИ да е обект на шеги“, обясни Манолова.

Тя припомни, че преди години в Гърция е имало подобен случай, малко след като страната е приела еврото.

„С неточни статистически данни на Гърция се стигна до международен скандал, който срина авторитета на Гърция и сериозно разклати доверието в гръцката държава. Като гражданин и като председател на гражданска платформа не желая България да е изложена на същата излагация в международен план“, заяви Манолова.

„От „Изправи се.БГ" следим увеличението на цената на тока и скандалния законопроект, с който се облагодетелстват частни фирми с държавна помощ. Предложенията са от 33 млн. лв. до 220 млн. лв. държавна помощ за 30 компании в сектор енергетика, които имат печалба за миналата година 1,5 млрд. лв. Колкото и държавна помощ да се отпусне на тези фирми, това ще увеличи сметките на крайните потребители“, каза Манолова относно предстоящото увеличение на цената на тока с поне 10 %.

„Промените бяха отхвърлени на второ четене в Комисията по икономика и се надяваме да отпаднат и на второ четене в пленарна зала, следим депутатите“, допълни тя.

По отношение на проблема с боклука Манолова подчерта, че парламентарните групи имитират промени в Закона за управление на отпадъците.

"От „Изправи се.БГ“ изготвихме законопроект с Инициативните комитети от цялата страна. Предложили  сме забрана на вноса на битов отпадък от трети страни“, каза Манолова и добави, че се търси смел депутат да внесе законопроекта на гражданите за разглеждане от депутатите.

 

Тагове: Новини