Начало/Манолова: Да се въведе ясен образец на сметката за парно и топла вода

Манолова: Да се въведе ясен образец на сметката за парно и топла вода

27.01.2020

Новата наредба за топлофикациите е опит на Министерството на енергетиката да се заобиколи решението на ВАС за отмяната й и всъщност е старата наредба, каза Манолова, като се обяви против проекта на наредбата на МЕ.

Да се въведе образец на сметката за парното с ясни реквизити – какво количество топлинна енергия е начислена на потребителя – за гореща вода, сградна инсталация, общи части, парно - и образецът да е ясен и разбираем за гражданите.

Това каза на форум, организиран от „Изправи се.БГ” в София Мая Манолова, председател на гражданската платформа, като добави, че платформата ще изпрати писмено до Министерството на енергетиката (МЕ) своето становище в рамките на срока на общественото обсъждане на новата наредба за топлофикациите, който изтича на 13 февруари 2020 г..

Тя обясни, че на 13 януари 2020 г. Министерството на енергетиката предложи проект на наредба за топлофикациите.

Проблемите в топлоснабдяването водят до високи сметки на парното и топлата вода и до неясни и несправедливи фактури за гражданите, подчерта Манолова.

Сега гражданите имат право единствено да плащат. Други органи решават вместо гражданите и не носят отговорност за решенията си. КЕВР определя цените, но гражданите не могат да ги обжалват. Топлофикациите доставят топлинната енергия, отчитат топломерите и правят настройките, но хората не могат да обжалват. Дружествата за разпределение на топлинна енергия пък разпределят енергията, но не проверяват за грешки и не дължат обяснения на гражданите за грешки. Това е омагьосан кръг и ако не се промени Законът за енергетиката, това ще продължи, каза Манолова.

Тя посочи, че Министерството на енергетиката няма визия, политическа воля и стратегия за сектор топлоснабдяване, така че да защитят гражданите от двата монопола – на фирмите за дялово разпределение и на топлофикациите.

Новата методика си е старата методика и тя е толкова незаконна, колкото и  старата. ВАС отново ще я отмени, каза Манолова, визирайки първоинстанционното решение на ВАС да се отмени наредбата, защото не гарантира справедливо разпределение на топлинната енергия в сградите.

Още през 2016 г. МЕ обеща да направи промените в Закона за енергетиката и наредбата за топлоснабдяването. Този ангажимент за съжаление не беше изпълнен. Имахме жалби до ВАС, Конституционен съд, до КЕВР, еврокомисари, европейския омбудсман, но всичко остана без последици, защото няма политическа воля и желание от органите за реална реформа в сектора на топлоснабдяването в полза на законните права и интереси на гражданите и потребителите, подчерта Манолова.

Новата наредба е поредното разочарование и поредната имитация на промени, прах в очите на хората, че уж се правят промени в полза на потребителите, които само в София са над 440 хиляди души, каза Манолова.

Преди сградната инсталация беше между 10 и 20 %, сега е между 20 и 40 %. Това е против интересите на гражданите, а дружествата за дялово разпределение си определят и нагаждат числата, както преценят. Вече имаме жалба от етажна собственост в Пловдив, в която хората са си определили сградна инсталация 20 %, а фирмата за дялово разпределение им начислява 32 %. Хората нищо не могат да направят, а горещият картоф се хвърля от институциите на етажните собствености, които да решават, като после решенията им не се спазват от фирмите за дялово разпределение.

Манолова посочи още, че се въвежда и т.нар. топлинен товар на сградната инсталация, тоест допълнителна такса за извършването на настройки по инсталацията.

Но няма яснота кой ще определя тези топлинни товари и кой носи отговорност, ако те са грешно определени. Как собствениците ще влияят на определянето им и какво става, ако са грешни, не става ясно в наредбата, каза Манолова.

Като особено фрапиращо тя посочи и определянето на максимално количество гореща вода в дадена сграда от един потребител, когато водомерът му е повреден или няма водомер. В такива случаи този праг се определя на 140 литра на денонощие на един потребител. Докато друга наредба допуска до 120 литра. Тоест кое е вярно, попита Манолова и прогнозира пълен хаос със сметките.

В тази наредба разходът за подгряване на един кубически метър вода е различен от обичайния разход, който е обичайно около 50-60 киловатчаса или до 90 киловатчаса максимално възможен, а сега в наредбата са определени норми от над 150 киловатчаса, посочи още тя. Защо е това повишение, попита Манолова.

Тя благодари на Столичната топлофикация, на Топлофикация Перник, експертите от КЗП, гражданско движение „ДНЕС“, Сдружението за правна защита на потребителите, сдружение Активни потребители, фирма Техем, граждански експерти и НПО, дошли на форума.

КЕВР, Столична Община и МЕ не са тук. 440 хил. потребители само в София са пряко засегнати от наредбата, но Общината не изпрати представител на това гражданско и експертно публично обсъждане, каза още Манолова.

Участващите граждански организации изразиха възмущение, че представители на Народното събрание и Министерството на енергетиката не са уважили форум, на който се обсъжда тема, касаеща голяма част от населението на България.

Някои от участниците се обявиха и за отпадане на фирмите за дялово разпределение и съобщенията към фактурите, които, по думите им, са незаконни. Те определиха и като престъпно нарушение и на Закона за счетоводството липсата на лични счетоводни партиди на клиентите и изказаха недоволство от работата на КЕВР.

 

Тагове: Новини