Начало/Манолова: Две седмици няма действия от общината за оправяне на некачественото саниране в Червен бряг

Манолова: Две седмици няма действия от общината за оправяне на некачественото саниране в Червен бряг

07.10.2020

Две седмици няма никакви действия от общината за решаване на проблема с некачествено санирания блок 12, на ул. „Княз Борис“ в Червен бряг. Блокът е уж ремонтиран по програмата за саниране, но покривът е с дупки, вратите и прозорците на хората не се затварят, терасите не са довършени, има течове и мухъл, а жителите на блока няколко пъти сменят обзавеждането.

Това стана ясно от думите на председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в Червен бряг, където се срещна за втори път с жителите на некачествено санирания блок 12 в града.

Тя посочи, че в кампанията си като кандидат-кмет на София е получила десетки сигнали за некачествено санирани блокове и в столични квартали. Санирането е добре за хората, но изпълнението му е свързано с корупция и източване на публични средства, категорична бе Манолова.

Припомняме, че преди две седмици, на 24 септември, Манолова и екипът й се срещнаха със собствениците на апартаменти в блока. Тогава тя обеща да се върне в Червен бряг, за да провери има ли предприети действия от общината.

Освен, че са премахнати складирани пред блока стъклени отпадъци, за две седмици нищо друго не е направено. Хората, които тогава дойдоха с нас, са подложени на натиск - заплашени са с уволнения и са викани за обяснения. На някои са прекратени трудовите договори, включително и на длъжностни лица, които са отказвали да се подпишат под документите за извършеното саниране, поясни Манолова.

Собственици на апартаменти в блока заявиха, че все още в жилищата им тече вода, а идва зимният сезон.

Във връзка с течовете и дефектите на сградата Манолова и жителите на блока се срещнаха със зам.-кмета в Червен бряг.

По време на срещата, която се излъчваше на живо в страницата на Мая Манолова във Фейсбук, тя подчерта, че независимо, че кметът на общината е новоизбран, хората имат договор с общината за саниране на блока и е редно да се отстранят дефектите и мухъла и да се оправят терасите и покривът. Настоящото кметско ръководство да потърси обезщетение и съдебна отговорност от фирмата за некачественото изпълнение, призова още Манолова.

По думите й сумата от обезщетението за общината при спечелването на подобен иск би била достатъчна за отстраняването на допуснатите строителни дефекти.

Зам.-кметът заяви, че утре предстои среща на юристи за исковете срещу фирмата изпълнител и се ангажира с „определяне на неотложните дейности“. Манолова каза, че утре представител на „Изправи се.БГ“ ще вземе участие в срещата и призова за спешни действия поради падащите температури и наближаването на зимния сезон.

Хората от блока заявиха, че е имало обещание за създаването на комисия, която да опише щетите след санирането, но това все още не е направено от общината.

Във видео на живо във Фейсбук днес Манолова уточни, че кметът на Червен бряг е излязъл в отпуск.

Тагове: Новини