Начало/Манолова: Делата срещу председателя на инициативата за чист въздух в Пещера са наказателна акция

Манолова: Делата срещу председателя на инициативата за чист въздух в Пещера са наказателна акция

19.05.2021

Днес беше последното заседание по делото за 100 хил. лв., заведено от „Биовет“ срещу председателя на инициативата за чист въздух в Пещера

Делата за 150 хил. лв., заведени срещу председателя на Инициативния комитет за чист въздух в Пещера Златка Цвеева, са наказателна акция на дружества, свързани с Домусчиев. След като съдът отхвърли иска за 50 хил. лв., „Биовет“ се опитва да осъди Златка Цвеева за 100 хил. лв. за накърнена репутация на дружеството. Това е съшит с бели конци процес с цел да всее страх в гражданите на Пещера и на Пазарджишка област, изобщо в българските граждани.

Това заяви Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук след последното заседание по делото, заведено срещу Златка Цвеева, затова че е казала по адрес на инсталацията за горене на отпадъци в Пещера, че в града „пуши и мирише“.

Ако си търсите правата, събирате подписи за референдум, казвате своето мнение и водите съгражданите си на протест, ще бъдете докарани в съда. Ако за всяка дума, казана от граждански активист, се завеждат дела за стотици хиляди левове, това е злоупотреба с право, допълни Манолова, която защитава про боно Цвеева в съда.

Става дума за репортаж на радио, в който освен мнението на Цвеева е взето и мнението на други хора, включително на кмета на Пещера. Удобно е обаче да ударят човека, осмелил се да поведе съгражданите си срещу силните на деня. Хората не желаят да се горят и съхраняват отпадъци в центъра на Пещера. Те събраха подписка за местен референдум по въпроса, но Общинският съвет я отхвърли, припомни Манолова.

Тя посочи, че по време на целия процес съдът е допуснал общо седем свидетели от страна на „Биовет“, докато от страна на Цвеева са допуснати само двама.

Против всякакви правила и днес, на финалното заседание, имаше свидетел от „Биовет“ – деловодител в дружеството. По делото бяха предоставени документи със зачерквания, поправки, неверни дати, с които да се докаже, че контрагентите на „Биовет“ са прекратили договорите си с тях заради изказването на Златка. Има и завеждани писма, преправяни с различен почерк отгоре, обясни Манолова.

Тя допълни, че съдът е отказал да представи на свидетеля и другите писма от същия период, за да се види дали единствено неговият почерк седи върху кореспонденцията с контрагентите.

В репортажа не се споменава името на „Биовет“, а Инициативният комитет протестира срещу изграждането на депо за опасни отпадъци и на инсталация за горене на опасни отпадъци. Ако не в този съд, в следващите съдилища ще се преборим за истината. Става дума за злоупотреби от силните на деня, в които хора с каузи са давани на съд с искове за 50-100 хил. лв., каза още Манолова.

Тагове: Новини