Начало/Манолова: Депутатите да приемат закона за колекторите да помислят за избирателите си

Манолова: Депутатите да приемат закона за колекторите да помислят за избирателите си

01.06.2020

Законопроектът за колекторите е повод за политически консенсус на всички партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, патриотите. Всички те ще се явят на избори. Нека да покажат, че мислят за своите избиратели.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в „Седем осми“ ТВ относно законопроекта за колекторите, който внесе в Народното събрание на 1 юни 2020 г.

Подарихме този законопроект на Бойко Борисов. Готов законопроект, който да даде на неговите депутати да го внесат, да го гласуват и да го приемат. Това е важен закон за гражданите и тест за депутатите да покажат за кого работят, допълни Манолова.

Тя посочи няколко проблема с работата на колекторите – няма регламент за работата им, няма изисквания как да събират дълговете, няма регистър с колекторските фирми, няма орган, който да контролира работата им, никой не налага санкции, когато колекторите тормозят гражданите.

Със законопроекта от „Изправи се.БГ“ предлагат всички колекторски фирми да подлежат на регистрация с капитал от поне 500 000 лв., за да могат, ако нанесат вреди на гражданите, да отговарят със своя капитал. Законопроектът предвижда също колекторите да не могат да наемат хора с криминално минало, а ако се нарушат правилата за събиране, да се отнема разрешителното.

Забранили сме колекторите да посещават хората в дома им, на работното място, да звънят на техните работодатели, колеги, съседи, близки. Забранява се на ВиК-дружествата, топлофикациите, енергоразпределителните дружества и мобилните оператори да събират дълговете на своите клиенти чрез колекторски фирми, обясни още Манолова.

Първоначалният кредитор ще има задължение да уведоми длъжника, че го дава на колектор и да му даде възможност да си изплати задължението. Законопроектът предвижда и санкции - до 5% от оборота или най-малко 5000 лв. за колектор, за всеки отделен случай, в който наруши правилата, допълни тя.

Хората в момента са заплашени от безработицата и намаляването на доходи. Ако депутатите не ги защитят от колекторите, това ще е предателство на българския народ, категорична бе Манолова.

Гражданите могат да се обърнат към депутатите от своя район и да поискат законопроектът да бъде внесен. Приемната нa “Изправи се.БГ“ е залята от сигнали и жалби на граждани, които се оплакват от тормоз от колекторски фирми, обясни председателят на „Изправи се.БГ“.

Преди една година, в края на юли внесох в качеството си на омбудсман Закон за частния фалит, но още не се е намерил депутат, който да го внесе. Тези закони стават жизненоважни за хората във времена на криза, припомни Манолова.

Тагове: Новини