Начало/Манолова: Държавата да поеме увеличението на тока за бизнеса и домакинствата

Манолова: Държавата да поеме увеличението на тока за бизнеса и домакинствата

17.10.2021

Откриваме кампанията във Варна със силен екип за социална защита на хората и подкрепа на бизнеса. Обявихме нашия план с 31 антикризисни мерки за овладяване на извънредната енергийна ситуация в условията на ковид-пандемия и за социална защита на гражданите.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова по време на откриването на кампанията във Варна днес.

Предлагаме държавата да поеме цялото увеличение на цената на тока за бизнеса и домакинствата, за да не фалират, намаляване на ДДС от 20  на 5 % за тока, водата, парното, газа и основните храни, както и отложено плащане на сметките с 6 месеца, допълни Манолова и подчерта, че поемането на увеличението на тока за бизнеса ще струва между 150 и 180 млн. лв. месечно на бюджета.

Тя подчерта, че мерките включват и специална защита на самостоятелните родители - самотните майки и тези, които отглеждат децата си без подкрепа от втори родител. За тях имаме програма с ваучери за храна, ток, вода, парно, газ, основни храни и лекарства, образователни услуги, детегледачки и неотложни битови ремонти. Ще настояваме бюджетът за 2022 г. да включва добавката от 120 лв. към пенсиите за цялата година, каза Манолова и подчерта, че съдебната реформа е неотменен приоритет за коалицията.

Манолова припомни, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ извоюва в парламента втората година от майчинството да се увеличи от 380 лв. на 650 лв., а за догодина ще работи увеличението на достигне минималната работна заплата.

Помним колко струваха природният газ и токът при Борисов, но знаем и кой заложи мините в енергетиката. Частни търговци печелят десетки млн. лв. заради правилата на борсовата търговия в България и заради партийните кадри на Борисов в държавните енергийни дружества. Виновникът за състоянието на енергетиката, което удря българските фирми и домакинствата, е Борисов и неговото правителство. Тук трябва да се носи отговорност, защото едни печелят милиони левове, а бизнесът и домакинствата изнемогват, каза тя.

Подкрепяме Румен Радев, защото застана на страната на протестиращите граждани през 2020 г. Сега ние му даваме реципрочно нашата 100-процентова и искрена подкрепа, заяви Манолова.

Ще сключим споразумение с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за създаване на стабилно управление. Протягаме ръка към партиите на промяната, за да не допуснем връщането на ГЕРБ и техния реваншизъм, каза още тя.

Манолова посочи, че очакването на морския бранш България да върне славата си на морска държава трябва да бъде подкрепено от държавата. Един от ангажиментите, които поемаме към бранша, е Агенция „Морска администрация“ да бъде върната обратно във Варна, а агенция „Пристанищни дейности“ – в Бургас. Планът за възстановяване и устойчивост също може да се използва и за модернизация на речния и морския транспорт, заяви тя и допълни, че ще настоява да има зам.-министър по водния транспорт.
Имаме икономисти, финансисти, специалисти в различни сфери в листата за Варна, подчерта вторият в листата Димитър Костадинов.

Деница Димитрова от листата посочи, че „Изправи се БГ“ е формацията, която се занимава приоритетно със социалната политика, пенсиите, децата и хората с увреждания. Напълно подкрепям Мая и за програмата за самотните родители и хората с увреждания. Това е социалната защита, която държавата им дължи, каза още тя.

Тагове: Новини