Начало/Манолова: Държавата да поеме 80% от заплатите на работниците и 60% от оборотите в принудително затворените фирми

Манолова: Държавата да поеме 80% от заплатите на работниците и 60% от оборотите в принудително затворените фирми

24.11.2020

От „Изправи се.БГ“ настояваме държавата да поеме 80% от възнагражденията на работниците, които са в принудителен отпуск и 60% от оборотите на принудително затворените предприятия. Ако не получат подкрепа от държавата, както в други страни, ще затворят. За ремонти и за асфалт има пари, но за обикновения българин и за малкия и средния бизнес няма. Няма и намек за икономическа подкрепа на гражданите и бизнеса. Малкият и средният бизнес няма „мазнинки“. Ако са имали, вече ги няма след първата вълна. Чакат ги разходи, които не могат да игнорират – наеми, данъци, осигуровки, заплати.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред Евроком.

Преди да затворят бизнеси и практически държавата, властта трябваше да се опита да ограничи болните от COVID-19 и контактните лица чрез масово тестване и карантиниране. Летните месеци бяха пропилени, не подсилиха с ресурс РЗИ, които да налагат карантина и се допусна дифузно разпространение, мащабите на което знаят само НОЩ и правителството. Хаосът в здравната система е пълен и е предизвикан от безхаберието на Борисов. Хората са оставени сами да си търсят линейка, болнично легло, лекар и лекарства, допълни Манолова.

Тя подчерта, че в пандемия от COVID-19 властта продължава с антинародна политика, като облагодетелства себе си чрез законодателството.

Правят се законодателни промени на тъмно, между първо и второ четене на законите. Така бяха приети промени в Закона за ДДС, с които се позволява на държавните служители да участват в бордове на държавни и обществени предприятия. Днес с промени в Закона за железопътния транспорт, внесени от Министерския съвет, се позволява на главните секретари на премиера, на президента и на парламента да получават бонуси за участие в бордове на държавни дружества, обясни Манолова.

Това е лицемерието на Борисов и на властта. През 2009 г. и през 2012 г. гръмнаха скандали с получени стотици хил. лв. от зам.-министри, както и от администрацията на Министерския съвет и беше забранено участието им в бордове в държавни и общински предприятия, припомни тя.

Превърнали сме се в пъдар да следим какви законодателни промени правят в ущърб на хората. Ние бяхме първите, които обявихме промените неустойката за неизпълнение на бързите кредити да е два пъти колкото дълга. След като ние извадихме на показ този скандален текст, управляващото мнозинство даде назад и вносителят на текстовете Менда Стоянова обяви, че депутатите са оттеглили това предложение. Това е лъжа, защото закон, който е гласуван на две четения и е пред обнародване в Държавен вестник, няма как да е оттеглен, обясни Манолова.

Тагове: Новини