Начало/Манолова: Епидемията от безработица е също толкова рискова, кабинетът да обяви мерки

Манолова: Епидемията от безработица е също толкова рискова, кабинетът да обяви мерки

24.03.2020

Правителството да създаде социално-икономически щаб, който да информира за безработицата и предприетите мерки, призова в своя позиция Мая Манолова

В условията на епидемията от коронавируса правителството оставя на втори план епидемията от безработица, която заля страната.

Според последното проучване от днес, тревогата за икономическите последици от епидемията е превзела хората. 20 % от тях се опасяват, че ще изгубят работата си, 3 % вече са я изгубили само за първата седмица, близо 30 % се страхуват, че няма да могат да плащат кредитите си, а близо 40 % - че няма да могат да плащат битовите си сметки.

В тази връзка е наложително спешно да се сформира, след медицинския, и социално-икономически щаб, с който правителството да се съветва за мерките свързани с преодоляване на икономическата криза, насърчаването на заетостта и подкрепата за малкия и среден бизнес, както и за спиране на вълната на ръст на безработицата.

Щабът да изработи и пакет от мерки за мобилизиране на ресурса на всички работоспособни хора, на домакинствата, семейния, малък и среден бизнес. На вниманието на правителството трябва да са и сезонните работници, които също остават без доходи в следващите месеци. Специални мерки да се предвидят и за самоосигуряващите се лица, също силно застрашени от оставане без доходи.

Настояваме за редовни ежедневни брифинги на социално-икономическия щаб, за да са информирани гражданите за нивата на безработицата и за мерките за рестарт и насърчаване на малкия и среден бизнес, компенсиране на домакинствата, както и за възможностите да си намерят работа.

Тагове: Новини