Начало/Манолова: Заставаме зад строежа на АЕЦ „Белене“ и още един блок на АЕЦ „Козлодуй“

Манолова: Заставаме зад строежа на АЕЦ „Белене“ и още един блок на АЕЦ „Козлодуй“

21.10.2021

От „Изправи се.БГ“ стоим зад изграждането на АЕЦ "Белене" и зад изграждането на още един блок на АЕЦ "Козлодуй". Държавата може да си позволи да участва и в двата проекта. Това ще е наш приоритет и в следващото Народно събрание. Ще се борим и за това да влезе в управленската програма на следващото правителство на промяната.

Това заяви председателят на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова пред медиите в Плевен, където представи листата днес с номер 31 в бюлетината.

В координация сме с "Демократична България" и "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев за съвместно общо управление, допълни тя.

По отношение на енергийната криза Манолова заяви, че българските фирми са в условията на безпрецедентни икономическа и енергийна ситуация и икономически срив. Изграждането на ядрена мощност ще има и социален, и икономически елемент. Евтиният ток е решението за българската икономика. На 29 септември няколко търговци – и български, и чужди, продадоха евтиния български ток в чужбина чрез енергийната борса и спечелиха 60 млн. лв. буквално за минути, каза Манолова и настоя енергийният министър да оповести имената им с мотива, че водещ трябва да бъде общественият интерес.

Корупцията и спекулациите на енергийната мултиплицират у нас негативните последици от лошите решения за тока в Европа. Много фирми вече фалираха и ако държавата не се намеси с адекватни мерки, както вече го направиха редица европейски държави, още ще фалират. Очакваме решението на Министерския съвет да се поеме изцяло увеличението на тока за бизнеса, болниците, училищата и детските градини. Решението на правителството трябваше да е факт още снощи. Всичко над 120 лв.  на мегаватчас до настоящите над 400 лв. на мегаватчас да се поеме от държавата, призова още тя.

Тя заяви, че трябва да се сменят ръководствата на енергийната борса и държавните дружества в енергетиката. Няма да позволим малките фирми и домакинствата да платят тази прескъпа цена заради кадрите на ГЕРБ по високите етажи на енергийните дружества, в това число и в ръководството на енергийната борса, и грабителското им управление в полза на олигархични фирми, категорична бе тя.

Момчил Спасов - бивш зам.-кмет и общински съветник в Белене сега, призова следващото Народно събрание да вдигне мораториума за изграждането на АЕЦ "Белене" и подчерта икономическата и социална полза от проекта както за Северна България и Белене, така и за цялата страна, особено в условията на европейска енергийна криза.

Попитана за „зеления сертификат“, Манолова отговори: Утре ще внесем две жалби срещу заповедта на здравния министър - пред ВАС и пред Комисията по дискриминация. Тази заповед създава условия за дискриминация и неравнопоставено третиране.

Преболедувалите COVID-19 преди повече от 6 месеца не могат да си извадят сертификат и това днес бе обявено, че се коригира. Самокарантиниралите се лица, хората с положителни бързи тестове за коронавирус, с много антитела и хората, които са прекарали болестта вкъщи, сега не могат да си извадят сертификат и са административно принуждавани. Хората с автоимунни заболявания също не могат да си вземат сертификат. Разходите трябва да се поемат от държавата, след като принуждава хората да си вадят такъв сертификат. Държавата, като въвежда задължение за хората, да им го обезпечи финансово, заяви още Манолова.

Става дума за ограничаване и правото на труд. Хората, за да отидат на работа, ще си плащат антигенни тестове всеки ден, даде пример Манолова и добави, че различните институции, търговски обекти, учреждения се третират различно, а собствениците на търговски обекти въвеждат по своя преценка режима на влизане заради неправилното администриране на „зеления сертификат“, каза тя.

Проф. Васил Тодоров - завеждащ отделението по хемодиализа в плевенската болница "Георги Странски", заяви, че мерките са закъснели и това грубо администриране с тази заповед е можело да бъде полезно, ако е била с друг обхват и анонсирана много по-рано.

Тази заповед удря най-вече здравните работници, защото в болниците има 30-40% ваксинирани медицински лица. Някои от тях са били болни, други имат съпътстващи заболявания и се въздържат да се ваксинират. Две трети от тях ще останат на улицата и няма да има кой да изпълнява лечебната дейност. Например, медицинските екипи за хемодиализа не могат да извършват работата си, ако две трети от екипа ни не може да отиде на работа, даде пример той.

Тагове: Новини