Начало/Манолова: Защо Борисов не се интересува от исканите от енергийните дружества по-високи цени на тока?

Манолова: Защо Борисов не се интересува от исканите от енергийните дружества по-високи цени на тока?

29.04.2020

Защо няма намаление на цената на тока при по-ниска цена на природния газ, а напротив – енергийните дружества искат увеличение, попита Манолова

 

Защо премиерът Борисов не се интересува от исканите от енергийните дружества по-високи цени на тока, в това число поискани и от държавните  енергодружества? Кой ще защити гражданите от евентуално увеличение на цените на ел. енергията и то в условията на извънредното положение, когато хората са останали без работа и доходи?

Това пита председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое видео във Фейсбук по повод поисканите нови цени на тока от 1 юли 2020 г., от страна на енергийните дружества.

Грижата на властта трябва да е тези цени да бъдат намалявани особено след поевтиняването на природния газ с над 40 % от 5 август 2019 г., казва Манолова.

Тя подчертава, че в понеделник именно Гражданската платформа „Изправи се.БГ” обърна внимание, че КЕВР е длъжна  по закон да обяви публично новите цени, които енергийните дружества са поискали, по повод на това, че комисията бе заличила на сайта си ценовите предложения.

Вчера, вторник, след призива на Манолова, КЕВР все пак публикува коректно данните, но в неразбираеми таблици, така че хората да не могат да се ориентират какви точно увеличения са поискали енергийните дружества на базата на цитираните ценообразуващи компоненти.

Манолова обобщава, че по изчисленията на експертите от „Изправи се.БГ“ от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ са поискали цена от 139,55 лв / МВТч, при цена на базовата ел. енергия на Българската енергийна борса 52,02 лв. за 28 април.

ЧЕЗ са поискали крайната цена на тока за потребителите да се увеличи с около 10%, а Енерго Про са поискали увеличение с около 2%.

За потребителите на ЕВН обаче не е ясно колко ще е увеличението, тъй като представеното в таблицата на КЕВР увеличение от 220 % по един от ценообразуващите компоненти не е коректно.

Призоваваме КЕВР да коригира грешката си, за да стане ясно реалното увеличение на цената на тока, поискано от ЕВН, казва още  Манолова.

 

Прилагаме изчисленията на експертите от „Изправи се.БГ“ за предложените от енергодружествата цени на тока от 1 юли 2020 г.:

  • ВЕЦ на Националната електрическа компания – 39,94 % увеличение
  • ЧЕЗ – 12% увеличение
  • АЕЦ Козлодуй – 3,08 % увеличение
  • Електроенергиен системен оператор – 27,06 % увеличение на цената за пренос, 29,27 % увеличение на цената за достъп
  • Енерго Про – над 2 % увеличение

 

Тагове: Новини