Начало/Манолова: За разлика от Нинова ЛЕВИЦАТА! няма да прави съюз с ГЕРБ и ДПС

Манолова: За разлика от Нинова ЛЕВИЦАТА! няма да прави съюз с ГЕРБ и ДПС

04.02.2023

48-ият парламент беше ялов, безполезен и вреден

„Има нужда от левица, която да гарантира, че няма да има съюз с ГЕРБ и с ДПС. Че няма да има война с президента Радев и че ще има истинска, адекватна защита на работещите хора, на пенсионерите, на хората с увреждания, на малкия бизнес.“

С тези основни позиции пред Нова ТВ се ангажира лидерът на Изправи се България Мая Манолова, които са част от ЛЕВИЦАТА! - широкото ляво обединение, което ще участва на следващите парламентарни и местни избори. Тя заяви, че в него ще се включат леви партии, интелектуални, леви хора, граждански организации, инициативни комитети, тъй като енергията на хората за борба за социални каузи не трябва да бъде пропилявана. Манолова подчерта, че са отправили покана към делегатите на конгреса на Нинова, но че най-важни за обединението са редовите социалисти, хилядите леви хора, които не искат левица, която да се колаборира с тези, срещу които се бори последните 10 години.

По думите ѝ не може в най-бедната страната в ЕС с най-голяма нужда от подкрепа за хората, където ножицата между богати и едва оцеляващи е най-голяма, да няма силна левица, и тя е необходима, както в законодателната, така и в местната власт. В момента БСП от втора се превърна в пета сила. Тя вече не е сила, а е лесно заобиколим фактор, който бива преместван от отбора на промяната в отбора на статуквото.

Лидерът на Изправи се България се възмути от цинизма на Борисов и Нинова, които заявиха, че щели да възстановяват парламентарната република, когато единия вест години не е влизал в Народното събрание, а другата заобикаляше решението за неизнасяне на оръжия за Украйна.

Като „ялов, безполезен и вреден“ определи Мая Манолова 48-мия парламент. Като примери за това тя посочи, че нито излъчиха правителство, не приеха бюджет за 2023г, нито законите от законодателния пакет по Плана за възстановяване и устойчивост, нито въведоха механизъм за разследване на главния прокурор. Според нея изминалото Народно събрание е върнало демокрацията в изходна позиция с връщането на хартиената бюлетина и е занулило отбора на промяната с преминаването на партията на Нинова при статуквото в лицето на ГЕРБ и ДПС.

Според лидера на Изправи се България парламентът си е измил ръцете с приемането в последния момента на правилата за определяне на минималната заплата като половината от средната за страната, защото това ще влезе в сила чак от догодина и реално това решение вместо подкрепа е удар за хората, защото европейската директивата казва, че минималната заплата трябва да е не по-малко от половината от средната – т.е. позволява да бъде и по-висока. Манолова критикува настоящия размер на минималните доходи, защото дори след увеличението хората получават чисти едва 610 лв. на месец, а минималната заплата трябва да се стреми към 1300 лв, колкото е издръжката на живот

Същевременно с това Мая Манолова посочи, че трябва да се направи разграничение между парламента и служебното правителство, което е постигнало някои успехи като избягването на допълнително поскъпване на цените, на газа, че ни чака тежка зима – напротив постигна се поевтиняване на горивата, което е заслуга на вицепремиера Христо Алексиев, а Лукойл Нефтохим внесоха 90 млн. лв. в държавната хазна, което е повече от всички данъци, които са внесли за последните 20г и още по-съществено е, че тези пари се използваха за поевтиняване транспорта на уязвимите групи.

 

 

„Тези 20% за поевтиняване на картите на възрастните хора Фандъкова и общинските съветници се опитват да отклонят в друга посока. Апелирам те да отидат за поевтиняване на транспорта и възрастните хора, пенсионерите да пътуват абсолютно безплатно“

За това призова Манолова ръководството на Столична община. Причина за този неин призив бе, че до момента пенсионерите се възползват от 80% по-ниски карти за транспорт – 20% компенсирани от държавата и още 60% от общината. С новите 20% държавна подкрепа вместо картите да станат безплатни, от Столична община са решили да няма допълнително поевтиняване за пенсионерите, а незаконосъобразно да бъдат изхарчени другаде.

Като основни приоритети на ЛЕВИЦАТА! в следващия парламент Мая Манолова посочи работата за подкрепа на обикновените хора, работещите, пенсионерите, уязвимите и към българското общество като цяло. По думите ѝ тези хора имат нужда от реална защита, а не просто от 10% повишаване на доходите, когато животът е поскъпнал над 50% за най-бедните. Затова трябва да се постигнат справедливи доходи за издръжката на живот.

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: