Начало/Манолова за санкциите от САЩ: Зелена светлина и подкрепа в борбата с корупцията

Манолова за санкциите от САЩ: Зелена светлина и подкрепа в борбата с корупцията

02.06.2021

Ако институциите у нас не са по-решителни, прогнозирам мрачна политическа есен, пише Манолова

Като зелена светлина и подкрепа за по-решителна борба с корупцията в България. Така приемам решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ да наложи санкции на трима българи (Пеевски, Божков и Илко Желязков - зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС). Решението засяга и 64 свързани с тях фирми.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в своя позиция във Фейсбук относно наложените от Министерството на финансите на САЩ санкции над трима българи.

Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията. Излиза така, че хората искат, но институциите – не достатъчно – да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората искат да видят носене на отговорност, допълва Манолова.

Усилията на министъра на МВР в последните дни, на министрите на икономиката, финансите, здравеопазването срещу корупцията са само част от това, което може да се направи. Комисията по корупцията показа колко много може да се направи за малко време. Стига да има желание, категорична е тя.

Изтича времето, което институциите имат, за да покажат незабавни резултати в изтръгването на корупцията. Ако не го направят, прогнозирам мрачна политическа есен. Мрачна за всички политици, опънали политически чадър над хора и фирми като посочените, пише Манолова.

Тагове: Новини