Начало/Манолова: За 100 дни правителството в социалната сфера е 100% провал

Манолова: За 100 дни правителството в социалната сфера е 100% провал

27.03.2022

При управлението на държавните фирми е 100% възпроизвеждане модела на ГЕРБ и ако не сключим нов договор с Газпром е 100% гаранция за мизерия и сибирски студ

„За 100 дни правителството в социалната сфера е 100% провал. При управлението на държавните фирми е 100% възпроизвеждане модела на ГЕРБ и ако не сключим нов договор с Газпром е 100% гаранция за мизерия и сибирски студ.“

Освен факта, че има сформиран кабинет, който да отстрани Борисов и ГЕРБ от властта почти няма успехи на властта, които да можем да посочим. И това управление вече се пропуква и то не на принципна, а на чисто лобистка основа: корупцията в горския сектор, зърното, форсмажора, избора на управител на БНБ, съдебната реформа… Това е така заради феодализирането на властта и партийното овладяването на различните министерства.

Това заяви Мая Манолова, председател на гражданската платформа Изправи се.БГ в дискусия „Леви цели с десни мерки: 100 дни по-късно“ относно първите 100 дни от кабинета на Кирил Петков, организирана от платформата „Политизирай това“ с водещи Николай Драганов и Мирена Филипова.

По думите на г-жа Манолова вярно е, че върху кабинета се стовариха пет кризи и една война: социална, икономическа, енергийна, ценова, здравна. Но към момента кризите управляват властта, а не правителството управлява кризите. То просто върви след събитията.

Критиките си към властта лидерът на Изправи се.БГ обобщи в два големи проблема: че вместо разграждане модела на ГЕРБ новото управление започна да възпроизвежда и надгражда порочния модел, както и разминаването между обещанията и действията на четворната коалиция

Според Мая Манолова новото управление преповтаря схемите на ГЕРБ с държавните дружества – „черни каси“. Примери за това са разплащането на 60 млн. лв. от нищожните договори на Автомагистрали, както и ВиК холдингът, който продължава да преразпределя 1 млрд. лв, а ДКК вместо властта да изпълнят обещанието си и да я закрият, я закичиха с нови партийни кадри на Нинова. Не е ясно и какво се случва с харченето на над 700 млн. лв за ремонт на язовири, идва пролет и пълноводието предстои.

„Вместо това корупционният модел с държавните дружества – черни каси се надгражда с нова грандиозна схема – още по-мегаломанска с предоставянето на предоставянето на 1,1 млрд. лв на едно малко държавно дружество в земеделието – първо „Сортови семена“, после „Врана“ с 20-ина служители – основно гледачи на животни, които ще търгуват близо 2 млн. тона зърно, фуражи и маслодаен слънчоглед от Софийската стокова борса, с чиито сделки комисията по ревизия се занимаваше и то с най-дейното участие точно на депутати от партията на Нинова. Отсега е ясно, че държавата ще купи на най-високи цени преди новата реколта, когато е ясно, че скоро цените ще паднат на половина и половината пари ще бъдат просто загубени. Ясно е и къде ще отидат парите – няколко големи бизнесмени, които бяха близки до предишната власт, клиенти и на комисията по ревизия, сега се оказаха приближени и до новата власт.“ – обобщи г-жа Манолова.

Според нея вторият сериозен дефект на властта е разминаването между обещанията и действията на новите управляващи. Лидерът на Изправи се.БГ беше категорична, че заблудата за най-социалния бюджет се изпари още преди окончателното му приемане. Инфлацията напълно „изяде“ така наречените мерки за повишаване на доходите. Първите „ударени“ бяха пенсионерите, които въпреки обещанията през януари получиха по-малко, отколкото през декември. Потърпевши бяха и работещите бедни, за които ръста на минималната заплата с 60лв отдавна е изконсумиран от инфлацията, а четирите партии в коалицията забравиха обещанията си да въведат необлагаем минимум, което щеше да остави в джобовете на хората с най-ниски доходи поне по още 70 лв. Бяха излъгани и хората с увреждания, че Законът за личната помощ ще бъде възстановен в истинския си първоначален вид. Ощетени бяха и дребните земеделски производители с осигуровките и евросубсидиите, както и малкият бизнес, изправен срещу високите сметки.

Мая Манолова отчете, че очакваната битка с монополите се оказа просто пропаганда. Не спря повишаването на цените на мобилните оператори, битката с коректорските фирми беше забравена, а 100% компенсации за скъпия ток получиха само монополните дружества.

Лидерът на Изправи се.БГ припомни и обещанието за нулева корупция на властта, но до момента няма движение по десетките сигнали, изпратени от комисията по ревизия – Автомагистрали, Турски поток, газовата връзка, спекулациите на енергийната борса, Топлофикация, далаверите с боклука, източването на държавния резерв. Според Манолова единствено МВР е образувало проверки, но от прокуратурата няма действия нито резултати. Справедливост по тези случаи е възможно едва след реформирането на съдебната система и махането на Гешев – обобщи Мая Манолова. Според нея  всички знаят, че Гешев пази Борисов и че прокуратурата пази ГЕРБ. Въпросът към управляващите е защо ангажиментите в графата „спешно“ в коалиционното споразумение за съдебната реформа не се изпълняват: смяната на ВСС, който трябва да смени главния прокурор, смяната на инспектората, законът за КОНПИ.

На този фон лидерът на Изправи се.БГ завърши с предложенията на гражданската платформа за овладяване на кризите. Сред предложенията са 0% ДДС върху битовите сметки, горивата и хранителните стоки и лекарствата, премахване на акциза върху горивата, нови правила на енергийната борса, за да спрат спекулациите там, нови правила за формиране на енергийния микс, така че половината от евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй“ да отива за битовите потребители, реформа във ВиК сектора, така че да не се допуска драстично увеличение на цената на водата, както и въвеждане на таван на цените на основни хранителни продукти.

По думите на Манолова такива мерки са въвели всички правителства в ЕС с изключение на българското, включително и пряка финансова помощ – 300€ в Гърция, 500€ в Полша на уязвимите домакинства. Лидерът на Изправи се.БГ в заключение призова този 1,1 млрд. лв. вместо за схема със зърното да отиде за българските домакинства.

Тагове: