Начало/Манолова: Земеделският министър да реши трайно проблемите на розопроизводителите

Манолова: Земеделският министър да реши трайно проблемите на розопроизводителите

29.05.2021

Министерството на земеделието да започне да работи за трайно решение на проблемите на розопроизводителите. Въпреки че беше приет Закон за маслодайната роза, прие се регистър на розопроизводителите, няма промяна в сектора. Розовият цвят се продава за жълти стотинки и производителите ще са на загуба. Подаянията за розопроизводителите не са решение на проблема.

Това заяви Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук. Тя се срещна с розопроизводители от Сопот във връзка с основните проблеми в сектора – ниски изкупни цени, липса на работна ръка и нереализирана продукция. В момента изкупната цена на килограм рози е 1,60 лв., а заплащането е 0,80 лв. на берач на килограм.

Твърди се, че парите за подкрепа на земеделски производители, розопроизводители и черешопроизводители са приключили до месец май. Актуализация на бюджета не беше направена и в момента ще събират каквото има. 0,3 % от парите за COVID-кризата са нереализирани. Това са около 6 млн. лв. – достатъчни за подкрепа на бранша. Въпросът е дали до 30 юни министерството на земеделието ще може да ги усвои, ако досегашният екип не е правил нищо по въпроса, допълни Манолова.

От предишния състав на Министерство на земеделието бяха обещани 0,30 лв. допълнително за компенсация на беритбата, която да получим от розопреработвателите. Решението на управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ обаче не бе стигнало до областните дирекции и не беше ясно ще получим ли компенсацията. На срещата със служебния зам.-министър на земеделието вчера ни беше обещано, че тези 0,30 лв. ще бъдат получени, посочи розопроизводителят Зара Николова и допълни, че и 2 лв. изкупна цена не е достатъчно.

За решение на проблема с работната ръка розопроизводителите предлагат Бюрото по труда да насочи работници към розобера, а за реализация на продукцията да съдействат търговските аташета.

Има хора, които изобщо няма да си приберат розите, защото трябва да платят нещо, което не може да бъде реализирано. Земеделското министерство трябва да подкрепи и ще подкрепи розопроизводителите. Но тези 0,30 лв. ще бъдат получени само от тези, които са предали рози. Тези, които не са предали, няма да бъдат компенсирани. Трябва да има подкрепа на декар, както беше миналата година, категорична бе Манолова.

Във връзка с липсата на работна ръка тя посочи, че проблемът може да бъде решен, ако държавата подкрепи заетостта и розопроизводителите платят част от труда.

Трябва да се инвестира в иновации за други приложения и още пласмент на розовия цвят, допълни Манолова.

 

Тагове: Новини