Начало/Манолова: Извънпарламентарната опозиция ще бъде първа политическа сила

Манолова: Извънпарламентарната опозиция ще бъде първа политическа сила

28.03.2021

Източник: в. "Банкеръ"

Г-жо Манолова, Вашата коалиция изрази становище, че в различни кандидат-депутатски листи са вкарани хора на статуквото. Как четете "трансферите" и ще направи ли "Изправи се! Мутри вън!" ход с "троянски кон" в шахмата на предизборната кампания?

Не съм се задълбочавала в листите на нашите опоненти, но като говорим за троянски коне, ГЕРБ и Борисов със сигурност са троянският кон на ДПС. Възможно е да се окаже, че Цветанов също е троянският кон, но на ГЕРБ. Избирателите имат право да знаят кой кой е. Затова ние сме кристално ясни - нищо общо с ГЕРБ, ДПС и техните патерици – ВМРО, НФСБ и Воля.

Не споменахте БСП?

Следващият премиер няма да се казва нито Борисов, нито Нинова. Ние сме гарант, че извънпарламентарната опозиция ще бъде първа политическа сила. Никой от нас няма болни амбиции за служби и постове. Аз, например, подадох оставката като омбудсман, с хубава заплата, офис в центъра на София и най-висок рейтинг в държавата. Каузата е да изгоним мутрите и да си върнем държавата. Затова сме готови да подкрепим премиер, излъчен от „Демократична България“ или от партията на Слави Трифонов. Но да е ясно – извънпарламентарната опозиция ще бъде здравата основа в следващия парламент.

Само че в тази извънпарламентарна опозиция още отсега се проявява синдромът „орел, рак и щука“.

Не е лесно да се градят партньорства.

Това е висшият пилотаж в политиката.

Знам го от личен опит, нашата коалиция е гражданска структура, в която има и експерти, и леви, и десни – напасването не е никак лесно. Важното е да има ясна цел, поставена пред скоби.

Нашата публиката иска авансово отговори на два въпроса, в случай, че влезете в парламента. Първият е: ще предложите ли депутатите да слязат от служебните си автомобили и да се качат на градския транспорт – там, където са всички обикновени хора?

Четете ми мислите. Първото ни действие в бъдещия парламент ще бъде да внесем проект за създаване на комисия, която да направи ревизия на 11-годишното управление на Борисов – най-големите сделки, обществени поръчки.

Сега пък Вие "прочетохте" следващия въпрос.

А второто действие ще е да предложим привилегиите на депутатите и министрите да отпаднат, като така ще ги свалим от служебните автомобили. Няма да е само жест на справедливост, това ще е от полза на въпросните лица, защото ще могат от лично да се видят с избирателите си и да получат пряко тяхната оценка в градския транспорт. Няма нищо страшно, аз от 5 г. съм на терен.

Смятате ли, че ще ви стигнат силите да вкарате Борисов отново в парламента, който той не е посещавал от около две години?

С комфорта на следващия министър-председател е приключено. Парламентът ще бъде върнат на висотата, която българската конституция му е определила. И следващият председател на парламента няма да изглежда като госпожата от Кърджали. Народното събрание обаче няма да бъде превръщано в трибунал, има си съдебна система.

Вярвате ли в съдебната система?

Тя ще бъде сериозно реформирана, ще закрием специализираните съдилища и прокуратури, ще създадем ефективен контрол върху главния прокурор и ще открием дебат за мястото на обвинението - в съдебната или в изпълнителната власт.

Как евентуалната реформаторска опозиционна база ще може да се противопостави на олигархичния модел и корупцията?

Ясно е, че Борисов и ДПС управляват страната задкулисно. Премиерът сам призна по време на протестите, че трима негови министри са свързани с ДПС. Те бяха отстранени, но сега двама от тримата отново са в листите на ГЕРБ. С очите си видях какво са случи на изборите в Мъглиж – ГЕРБ и ДПС отново играха заедно и задружно пазаруваха гласове на общия си кандидат. С оранжевите маски – новото им ноу-хау - контролираха гласовете на купения вече по 300 лв. вот. Резултат от разследването така и не последва.

Контролираният вот сякаш е още по-мащабен проблем от купения, наричат раздутата в пъти администрация "армията на властта". Преодолимо ли е това предимство?

Борисов я превърна в такава. Той по всякакви начини подкупва избиратели – със заплати, с 50 лв. върху пенсии. Това е цинично. В продължение на 11 години държиш народа си беден и болен, а накрая раздаваш предизборни подаяния. След вота компетентните професионалисти в администрацията ще си останат по местата, но партийните калинки ще бъдат съкратени, за да повишим доходите на кадърните.

Не се ли опасявате от социални трусове?

Не. Реалният бизнес плаче за кадри. Малкият и среден бизнес бяха тежко ударени и не получиха никаква подкрепа. Да съпоставим числата: 4.5 млрд. лв. бяха вкарани през избрани фирми в автомагистрали, а бизнесът целокупно получи под 300 млн. лева. Тук също има нужда от ревизия.

Като ляво мислещ човек, как си обяснявате поведението на профсъюзите по време на сегашното управление?

Мястото им беше на протестите през лятото, с работещите хора. Но те избраха да останат до правителството. И получават оценката си от българския народ.

Не можем да минем без "руската карта" - на дневен ред отново са шпионски скандали. Какво е отношението Ви към Кремъл?

Не виждам защо министърът на отбраната седи удобно встрани, след като миналата година е наградил с орден за доблест един от шпионите. Що се отнася до Кремъл - уважавам руския народ, но Путин не е Русия.

Но руският посланик в България Елеонора Митрофанова застана в защита на Борисов при обвиненията в корупция от американска страна?

На този въпрос трябва да отговаря Борисов. Той похарчи 3 млрд. лв. за руската газова тръба, от която България няма никакви ползи. И повтаря като папагал, че сме били 100% диверсифицирани. Българският интерес трябва да бъде над отношенията ни с Русия, ако щете - и над отношенията ни с ЕС. Ако погледнем към ваксинирането, какво виждаме? Според договорките на европейско ниво, възможности за избор на ваксина е имало. А Борисов поръчва и плаща най-евтината ваксина, която се оказа най-скъпа за българския народ – с 18.6 на 1000 ние счупихме световния рекорд по смъртност. Дали заради некомпетентност или заради лобистки интереси - това предстои да бъде разследвано.

Оставате ли с впечатлението, че понякога извънпарламентарната опозиция говори с назидателния, наставнически тон, който управляващите налагаха в отношенията си с народа през последните 11 години?

Ние сме гражданска платформа, не сме партия, а мрежа и императивният тон при нас е немислим.

Как разговаря с населението вашият комуникатор "Тулупчо" в тази вяла засега кампания?

"Тулупчо" е много симпатичен герой, негов кръстник е премиерът Борисов. Той се движи по улиците на много градове и села и показва силата на политическата сатира. Някои виждат в него директно образа на Борисов, други - събирателен образ на наглостта на българските управляващи днес.

На събития се появявате по-често с Татяна Дончева. Къде е адвокат Хаджигенов?

В кампания. Публичните участия са разпределени между листите в страната.

Ще се взриви ли предизборна бомба, ако г-н Божков изпълни заканата си и се появи у нас в края на кампанията – той е опитен в хазарта и сто на сто държи аса в ръкава си?

Въпросът е към него. Интересувам се от нашата кампания. С "Демократична България" и с партията на Слави Трифонов не сме конкуренти, а съюзници с общ противник.

 

Тагове: Новини