Начало/Манолова: Изправи се.БГ ще решава проблемите на обикновените хора

Манолова: Изправи се.БГ ще решава проблемите на обикновените хора

06.12.2019

Изправи се.БГ е гражданско обединение на хората, които одобряваха работата ми като омбудсман и които смятат, че каузите, зад които стояхме, трябва да продължат. Това са каузи за решаване на конкретните проблеми и казуси, с които се сблъсква всеки човек и за отстояване на общо демократичните ценности.

Това заяви Мая Манолова в „Още от деня“ по БНТ във връзка с новия й проект  - гражданската платформа Изправи се.БГ.

На въпрос тя отговори, че решението да си подаде оставката като омбудсман е взето доброволно и напълно осъзнато.

„Можех да седя на високата публична позиция с всички съпътстващи я привилегии, но осъзнах, че това няма да е честно спрямо гражданите, защото каузите, които са в техен интерес, бяха спирани от властта“, заяви Манолова и добави, че доказателство за това е решението на Правната комисия в парламента от миналата седмица по отношение на законопроекта за изменение и допълнение на ГПК за ограничаване на свръх привилегиите на банките в съдебната фаза.

Припомняме, че тогава не беше прието нейното предложение, внесено в качеството й на омбудсман, за спиране на принудителното изпълнение върху имуществото на длъжника до постановяване на съдебно решение за съществуването и размера на дълга.

Манолова беше категорична, че „Изправи се.БГ няма да прерасне в партия, но ще се занимава с политика“, като поясни, че политика са и доходите, и здравеопазването, и гражданските права, и честните избори, с които проектът й ще се занимава.

„Като гражданска организация ще имаме много повече възможности за граждански натиск и действия“, каза също Манолова.

Относно финансирането на гражданската платформа Манолова заяви, че вече се е върнала към професията си на адвокат и лично участва във финансирането на проекта заедно с другите учредители.

„Ще разчитаме и от дарения на гражданите. Днес обявихме сайта на проекта и там има платформа за онлайн дарения, така че всеки, който иска да подкрепи каузата, да може да го направи“, обясни тя и припомни, че така е финансирала и кандидат-кметската си кампания.

Манолова уточни, че към гражданската платформа се очаква да се присъединят на мрежови принцип и други членове – неправителствени организации, граждански сдружения, инициативни комитети, съсловни и браншови организации, синдикати.

„Всеки един от тези субекти ще запази своята самостоятелност, но ще обединим нашите усилия, когато има кауза или проблем, който трябва да бъде решен“, заяви още тя.

Манолова добави, че предизвикателството пред гражданската платформа ще е да се създаде пространство за дискусии, за обмен на мнения, за позиции на хора, независимо дали считат себе си за леви, десни, центристи, „зелени“ и други.

Тя заяви, че първата победа на Изправи се.БГ е становището по отношение на проекта на Закона за земеделските земи, чието приемане правителството обяви, че отлага.

По думите й той ощетява дребните земеделски производители и дребните собственици на земя, които са над 3 млн. души, а със закона се защитават интересите на едрите земеделски собственици.

Според нея в законопроекта се предвижда не комасация, а уедряване насила, чрез административни мерки, чрез отношение на власт и подчинение.

„Тоест, чрез административен акт, който не може да се обжалва, да се приобщят малките масиви към големите“, обясни Манолова.

Относно проблемите на гражданите с „Топлофикация“, тя заяви, че „въпросите по тази тема трябва да се зададат на Столичната община и на столичния кмет“.

„Безхаберието е на тези, които управляват София. Политическият чадър, който Столичният общински съвет е сложил над „Топлофикация“, доведе до 800 млн. лева дълг на дружеството, който ще се събере от столичани“, заяви още Манолова.

Тагове: Новини