Начало/Манолова изпрати искане до Евростат за проверка на НСИ

Манолова изпрати искане до Евростат за проверка на НСИ

26.02.2020

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова изпрати днес до европейския комисар по икономиката Паоло Джентилони и до генералния директор на Евростат Мариана Коцева искане за проверка от страна на Евростат на българския Национален статистически институт (НСИ).

„Предлагаме да се извърши проверка на качеството на данните и процесите в Националния статистически институт на Република България. Последната проверка е преди повече от 5 години, но след това качеството се влошава, за да се стигне и до посочения проблем”, пише Манолова.

Тя посочва, че има нарастващи несигурност и тревога в българското общество, че статистическата информация на НСИ започва да се разминава с високите европейски стандарти. „Регулярните ревизии на данни често променят идеята за икономическото развитие на страната. Пример за това е ревизията през октомври 2019 г. за брутния вътрешен продукт през 2018 г. Наред с промените за 2018 г. беше ревизирано и потреблението за първите две тримесечия на 2019 г. в посока сериозно повишение, както в номинално изражение, така и като темпове на реален растеж”, пише Манолова.

„Тази ревизия е трудно обяснима и се случва само десетина дни след публикуването на данните за второто тримесечие на 2019 г., което поражда съмнение каква точно нова информация е използвана. Като цяло данните за първите три тримесечия на 2019 г. трудно могат да се обяснят с нормалната икономическа логика”, се обосновава Манолова.

„Проблем е, че НСИ все още (към 26.02.2020 г.) не е публикувал истинските данни, но продължават да използват и разпространяват невярна информация, която е използвана в експресната оценка и е изпратена на БНБ по линия на статистиката на платежния баланс. Тази невярна информация води до увеличаване на грешките и пропуските в платежния баланс до безпрецедентните 3,34 млрд. евро, както и до рекорден, но заблуждаващ, излишък по текущата сметка в размер на близо 10% от БВП”, пише още Манолова.

Качествената и навременна статистическа информация е важна за гражданите, ЕК, ЕЦБ и страните-членки, тъй като е част от общоевропейската, и е основа за оценката и препоръките към България по линия на Европейския семестър.

Манолова подчертава, че подкрепя виждането на еврокомисаря по икономиката, че доверието в статистиката зависи от професионалната й независимост, изразено на 42-рото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), което се проведе на 12 и 13 февруари в Люксембург.

Текст на писмото до еврокомисаря по икономика и до Евростат

Тагове: Новини