Начало/Манолова: Изявлението на министър Сачева от днес е безочливо прехвърляне на отговорност

Манолова: Изявлението на министър Сачева от днес е безочливо прехвърляне на отговорност

16.01.2020

По повод изявлението от днес на министъра на социалната политика Деница Сачева, че 13 хиляди души оставали без социален асистент „заради Мая Манолова”,  подчертавам, че позицията й е безочливо прехвърляне на отговорност.

Постановлението за отпускането на тези средства е акт на министъра, а не акт на Мая Манолова като председател на гражданска платформа.

С майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ свършихме цялата работа по закона, а на социалното министерство остана да изготви едно постановление, но не се справи и с това. А, че законът работи се вижда от осигурената подкрепа за 20 хил. души от 1 септември 2019 г.

Г-жа Сачева би следвало да е достатъчно компетентна, за да знае, че законът, внесен от мен на 29 юни 2018 г. предвиждаше лични асистенти на всички граждани с увреждания, които се нуждаят от такъв вид помощ. По настояване на Финансовото министерство обаче, нормативните текстове бяха променени по сегашния начин, за да бъде изобщо приет законът от 44-то Народно събрание.

По това време г-жа Сачева е била заместник-министър на образованието  и не е запозната с битката на хората с увреждания за закона, но е била част от кабинета, тоест имала е възможност  да възрази на финансовия министър и мнозинството на ГЕРБ за новите текстове. Както и е имала възможност да подкрепи хората с увреждания.

Целта на закона беше устойчивост на осигуряването на лични асистенти, което да не зависи само от волята на социалния министър. Защото такава може и да липсва, какъвто е и настоящият случай с министър Сачева.

Това, че 13 хиляди души остават без социален асистент, е отговорност именно на Деница Сачева и нейното министерство. Още в самото начало, когато се обсъждаше и приемаше законът, беше ясно, че по този закон не може да се осигуряват асистенти за възрастни хора над 65 годишна възраст, които нямате решение на ТЕЛК, но не могат да се обслужват сами. Това са близо 5 хиляди души, за които имаше осигурени пари за 2019 година. А къде са парите за 2020 година?

За тези хора следваше да се изготвят други програми, след завършването на срока на действащите. Именно това не е направила министър Сачева, а в момента, вместо да се извини и да предприеме действия според задълженията си, тя нагло прехвърля отговорността и бяга от нея. По същия начин следваше да се реши въпросът и с хората с увреждания, които стават извън обхвата на Закона за личната помощ – хора с увреждания без право на чужда помощ и деца с увреждания по вид и степен под 90 %.

След днешното изказване на Сачева очаквам да ме обвини и за източването на яз. „Студена”.

Тагове: Новини