Начало/Манолова: Има шанс гражданите да спрат съдебно инсталацията за горене на боклук в София

Манолова: Има шанс гражданите да спрат съдебно инсталацията за горене на боклук в София

19.10.2020

Има шанс гражданите да спрат съдебно изграждането на инсталацията за горене на боклук в София. Върховният административен съд е върнал делото със задължителни указания да се установят районите в София, които ще са засегнати от дейността на инсталацията.

Това заяви Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук след първото заседание по делото срещу изграждането на инсталацията за горене на боклук в центъра на София.

Фандъкова и общинските съветници натрапват на столичани инсталацията. Столичани ще платят сериозно за тази инсталация - 315 млн. лв. ще струва изграждането на инсталацията, а 15 млн. лв. годишно ще е поддръжката й. Столичани първо ще платят за нескопосано създадена система за обработка на боклук, а после ще дишат мръсен въздух, подчерта тя.

Искът е заведен от гражданско сдружение "Независим обществен контрол" и от еко сдружение "За Земята". Манолова защитава про боно като адвокат двете сдружения. Делото е срещу директора РИОСВ-София заради решението на   екоинспекцията за приемане на доклада по ОВОС.

В общественото обсъждане по ОВОС не е бил включен район "Надежда", който ще е един от най-засегнатите квартали. Трябвало е да се проведат обсъждания във всички райони на София, защото при определени климатични условия или при авария ще е засегнат целия град, допълни Манолова.

Тя е категорична, че това е съществено процесуално нарушение, което би довело до отхвърляне на решението за приемане на доклада по ОВОС и спиране изграждането на инсталация за горене на боклук в центъра на София.

Общинските съветници в Столичния общински съвет на няколко пъти отхвърлиха предложението за местен референдум за инсталацията за горене на боклук, допълни Манолова и припомни, че като кандидат за кмет на София е настоявала за референдум и хората да решат дали да има инсталация.

Манолова допълни, че в следващото заседание ще поиска да се проучат трасетата за извозване на отпадъците от изгарянето на боклук.

По 35 тона дневно дънна пепел ще се извозва в депо за строителни отпадъци "Враждебна". Ще се извозва и летяща пепел, която е канцерогенна, в Севлиево или Русе. Да се очертаят маршрутите и да се проведат обществени обсъждания от засегнатите райони. Ако не се направи това, ще бъдат нарушени процесуалните правила от страна на РИОСВ-София, обясни тя.

Манолова е категорична, че изграждането на тази инсталация в центъра на София не е безопасно. Процедурата за софийския боклук да се върне в изходна точка, след като се докажат процесуални нарушения и бъде отменено решението на РИОСВ-София по доклада за ОВОС, призова тя.

Делото беше отложено за 14 декември 2020 г. поради нередовно призован ищец.

Сега само в съда можем да спрем завода за горене на боклук в София и ежедневното разнасяне на 35 тона канцерогенна летяща пепел из страната

Публикувахте от Мая Манолова в Понеделник, 19 октомври 2020 г.

Тагове: Новини