Начало/Манолова: Инвеститорът на завода за пелети в Шумен е обвит в тайнственост, да заяви намеренията си

Манолова: Инвеститорът на завода за пелети в Шумен е обвит в тайнственост, да заяви намеренията си

24.01.2020

Инвеститорът на завода за пелети от боклук в Шумен трябва да заяви ясно намеренията си и да се появи с лицето си. В момента той е обвит в тайнственост.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на срещата си с представители на Инициативния комитет на квартал „Дивдядово“ в Шумен. Тя бе поканена в града във връзка с инициативата срещу изграждането на инсталация за производство на пелети от боклук.

„Инвестиционното намерение е забулено в тайнственост и няма информация за него в нито една институция“, подчерта Манолова.

Според нея законовите правила са достатъчно строги и се изисква пълна публичност и прозрачност за такава инсталация, тъй като засяга изключително чувствителен обществен интерес, а именно правото на хората да живеят в чиста и благоприятна околна среда.

„Въпросите са повече от отговорите. Не е ясно какво количество боклук ще се преработва. Числата са 100 хил. тона годишно, което на дневна база означава 270 тона. Боклукът, който се депонира от област Шумен е в рамките на 150 тона, тоест остават свободни 110-120 тона, за които трябва да е ясно как ще се запълват – от събраното количество боклук или от боклук от други населени места. Хората са притеснени, че боклукът може да идва от пристанище Варна и да се внася отвън“, допълни Манолова.

Не е ясно и каква технология ще се използва за преработката на боклук и производството на пелети.

Председателят на „Изправи се.БГ“ обясни още, че няма и никаква надеждна информация за инвеститора.

„Фирмата, която през 2016 година е седяла зад проекта, е регистрирана в село Лозен, Софийско. Имала е капитал от 100 лева, а през 2016 и 2017 г. не е извършвала никаква дейност“, каза Манолова.

„Няма никаква официална следа в нито една институция, че са започнати конкретни действия, че има конкретен проект, от конкретна фирма, с конкретни суми и гаранции, за конкретен период“, заяви още тя.

Според Манолова друг проблем в случая е, че хората не вярват на институциите, че контролът ще е сериозен и отговорен, така че ако се каже че ще се депонира определен вид боклук, няма да се злоупотреби и под привидно изрядните документи няма да се крият други отпадъци и боклуци.

Тагове: Новини