Начало/Манолова: Инспекцията по труда да изпълни задълженията си по делото за несъстоятелност срещу „Евроманган“

Манолова: Инспекцията по труда да изпълни задълженията си по делото за несъстоятелност срещу „Евроманган“

05.02.2020

Инспекцията по труда да влезе във функциите си по делото срещу фирма „Евроманган“. Да настоява експертизата за финансовото състояние на предприятието да бъде извършена в най-кратки срокове и произнасянето на съда по делото за несъстоятелност да се случи възможно най-скоро. Това е начинът, по който миньорите от мина „Оброчище“ могат да вземат шест трудови възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземанията.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на пресконференция в Добрич. Тя посети града по покана на Инициативния комитет, който е срещу добива на шистов газ в района и по покана на работниците от мина „Оброчище“, които не са взимали заплати повече от година и половина.

Делото за обявяване на „Евроманган“ в несъстоятелност е заведено от Инспекцията по труда през януари 2019 г. До момента са проведени осем заседания, но съдът все още няма решение по делото, защото не е готова експертизата за финансовото състояние на фирмата и дали тя е в състояние да се разплати със своите контрагенти. Концесионерът многократно е нарушавал концесионния договор, а концесионната такса не е плащана от години.

Манолова попита министъра на енергетиката Теменужка Петкова дали смята за нормално концесионерът „Евроманган“ да разполага с лиценз и с концесия за добив на манган при положение, че мина „Оброчище“ е доведена до фалит.

Председателят на гражданската платформа призова РИОСВ да направи проверка за влиянието върху околната среда в резултат на добива на манган.

„Би следвало да се направи проверка на вредното влияние от дейността в мината върху околната среда и върху здравето на хората, както и в каква степен вредните въздействия са от мината и дали са взети мерки за отстраняването на тези влияния“, заяви Манолова.

Относно проучването за добив на шистов газ тя заяви, че „това не е безопасно и има рискове за увреждане на почвата, водата, околната среда като цяло и това не трябва да се случва“.

„В случая интересите на големи фирми са изведени пред интересите на хората, които са притеснени от влиянието върху околната среда и здравето им“, допълни Манолова.

На въпрос как ще коментира изявлението на президента Румен Радев от вчера, че сваля доверието си от правителството и отговора на премиера Бойко Борисов, Манолова заяви:

„Властта не е в състояние да се справи с проблемите, които сама създава, като кризата в Перник. Водната криза там е в резултат на бездействие в управлението, а не на природно бедствие. Трябва обединение на хората, които смятат, че повече така не може. “

След пресконференцията Манолова подкрепи протеста срещу добива на шистов газ.

Тагове: Новини