Начало/Манолова: Инспекцията по труда е завела иск за несъстоятелност на „Спарки Елтос“

Манолова: Инспекцията по труда е завела иск за несъстоятелност на „Спарки Елтос“

03.02.2020

Инспекцията по труда е завела иск за несъстоятелност на ловешката фирма „Спарки Елтос“. Ще следим как върви производството, за да сме сигурни, че няма да се направят опити за отлагане на делото.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес в Ловеч по време на срещата й с работниците от ловешките фирми „Спарки Елтос“ и „Фюжън пластикс“, които не са получавали заплати от месеци.

Припомняме, че работниците от „Спарки Елтос“ подадоха сигнал до безплатната приемна за граждани на Манолова в София на 8 януари, а на 14 януари тя се срещна с над 300 работника. След срещата тогава бе взето решение, ако до 3 февруари Инспекцията по труда не е подала иск за несъстоятелност на фирмата, Манолова да се върне в Ловеч и заедно с работниците да настояват за това.

„От Инспекцията по труда ще зависи как се движи производството – да се изиска експертиза от вещи лица за финансовото състояние на дружеството и да се докаже, че то няма възможност да функционира. Трябва да се изпращат и призовки до работодателя, за да се яви на делото. Важно е дали ще се включат и други кредитори, на които предприятието дължи пари“, обясни Манолова и добави, че в делото могат да се включат и работници, които имат изпълнителни листове.

С работниците от „Фюжън пластикс“, които също не са получавали заплати от месеци, Манолова ще отиде до Главната инспекция по труда на 6 февруари в София.

„Заедно с работниците ще отидем, за да поставим въпроса пред Главната инспекция дали е изпълнила ангажимента си да заведе иск за несъстоятелност срещу „Фюжън пластикс“, след като директорът на Инспекцията по труда в Ловеч отсъства, а останалите служители ни отказаха информация“, заяви Манолова.

Работниците от ловешката фирма подадоха сигнал в гражданската платформа. През септември 2018 година служителите на „Фюжън пластикс“ са сезирали Инспекцията по труда, откъдето са отговорили, че до месец ще се издадат съответните административно-наказателните разпореди. В случай, че работодателят не изплати дължимите шест заплати на 50 работници, Инспекцията по труда е трябвало да започне процедура по несъстоятелност, но повече от година по-късно това не се е случило.

Тагове: Новини