Начало/Манолова: Искаме зелена София без презастрояване, с чист въздух и достъпна Витоша

Манолова: Искаме зелена София без презастрояване, с чист въздух и достъпна Витоша

03.07.2021

Предлагаме Национален фонд за защита на зелените площи. Няма да допуснем инсталация за горене на боклук в София, заяви Манолова

В нашия Зелен план за София има четири приоритета - да си запазим парковете и междублоковите пространства, да запазим въздуха чист, да си върнем Витоша и да не позволим повече презастрояване. Голяма част от зелените проблеми на София, Стара Загора, Варна, Бургас, Пловдив могат да бъдат решени с участието на държавата.

Това заяви днес председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в Южния парк, където заедно с представители на коалицията обяви Зеления план за София.

Искаме София да е зелена, а не презастроена. Да дишаме чист въздух, а не да горим боклук. Да запазим парковете си, а не да ги превърнем в жилищни квартали. Искаме Витоша да е свободна и достъпна, а не заложник на икономически интереси. Изготвихме този план заедно с инициативните комитети от Овча купел, Младост, Обеля, Лозенец. Заедно можем да запазим столицата и България зелени, допълни тя.

Предлагаме държавата и общините в спешен порядък да превърнат в общинска и държавна собственост зелените площи, които са застрашени от застрояване. За целта трябва да има справедливи обезщетения. „Изправи се! Мутри вън!“ предлагаме да бъде създаден Национален фонд за защита на зелените площи и парковете от застрояване. Ще настояваме в него да бъдат включени 500 млн. лв., така че Южният парк, Западен парк, парк „Въртопо“, парк „Бедечка“ в Стара Загора и парк „Бачиново“ в Благоевград да бъдат спасени, каза Манолова.

Вторият ни приоритет е чистият въздух. Предвидили сме достатъчен брой станции за измерване на качеството на въздуха. Ще въведем законодателно алармен праг – когато въздухът е замърсен над нормите, гражданите да бъдат уведомявани. Ще настояваме енергийните помощи да не се дават за въглища и дърва, а за ток и парно. Няма да допуснем изграждането на завода за изгаряне на боклук в центъра на София. Ще преосновем РИОСВ-тата. Ще ги накараме да спазват нормите и да служат на обществения интерес, а не на икономически силните, допълни тя.

Третият ни приоритет е достъпна Витоша. Сега тя е заложник на олигарси и мутри, които са окупирали станциите в ловните стопанства, лифтовете и влековете. Всичко това трябва да бъде променено. Държавата трябва да помогне да се възстановят лифтовете, влековете, транспортът, категорична бе тя.

Четвърти приоритет е презастрояването. Трябва да спрем безобразията и небостъргачи на калкан с изтекли разрешителни за строеж да не съществуват. Ще променим закона и ще затворим скандалната поправка „Златен век“, така че да има правила и гражданите да могат да обжалват незаконните строежи, заяви Манолова.

Тагове: Новини