Начало/Манолова: Искам да видя кой ще гласува против Комисията по ревизията

Манолова: Искам да видя кой ще гласува против Комисията по ревизията

22.07.2021

Днешният дебат и гласуване във ВСС за оставката на главния прокурор е тест и възможност за ВСС да си „измие очите“, заяви Манолова

Искам да видя коя парламентарна група днес ще гласува против Комисията по ревизията и против осветяването на корупционните схеми, на превръщането на институции в бухалки. В тази комисия обикновеният българин, малкият бизнес могат да дойдат и да си представят проблема. Хората са мачкани, унижавани, крадат се бизнеси, държавни институции са използвани за бухалки. Това ще бъде и мястото, където министрите ще могат да дискутират и да покажат конкретика по всички въпроси за управлението на предишното правителство.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ днес.

С Комисията по ревизията в 45-ото Народно събрание започна процес на осветяване на всички тъмни ъгълчета на управлението на ГЕРБ през последните години. Темите, поставени в стартовия списък на комисията, се продължиха от служебното правителство. Видя се, че сме напипали секторите, в които е излят най-голям публичен ресурс, злоупотребено е с най-много публични пари и такива са разхищавани и ползвани не по правилата, в нарушение на закона, без търг. Става дума за Българската банка за развитие, „Автомагистрали“, програмата за саниране, Предприятието за управление и стопанисване на язовири, „Монтажи“, Държавната консолидационна компания, допълни Манолова.

Част от сумите в милиони лева са платени авансово, без дори да има проект. Всичко това беше осветено и от служебното правителство и съм сигурна, че следващото редовно правителство ще продължи да вади истината за последните години от управлението, посочи тя.

Днешният дебат и гласуване във ВСС за оставката на Гешев ще бъде тест и възможност за ВСС да си „измие очите“. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ поискахме изслушване на министрите Бойко Рашков и Янаки Стоилов, което е първа точка в програмата на парламента в петък. Двамата министри ще бъдат изслушани за основанията им да искат отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, посочи тя.

Хората очакват да има честно и почтено правителство, което да се заеме с проблемите на хората и да не се занимава с партийни проблеми, да не обслужва приятелския кръг, да не работи за олигархията. Ще положим всички усилия и ще проведем всички разговори приоритетите на хората да станат приоритети на следващата власт – повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, компенсации за бизнеса, подкрепа за семействата, майките, децата, съдебна реформа, категорична бе Манолова.

В 45-тия парламент имаше консенсус между парламентарните сили, че пенсиите трябва да се преизчислят. От първия ден на новия 46-ти парламент, тоест от вчера, ние настояваме това да се случи. На годишна база са необходими 2,5 млрд. лв. за преизчисляването, а до края на 2021 г. – 500 млн. лв., които са налични в бюджета, каза още Манолова.

Тагове: Новини