Начало/Манолова иска от Фандъкова и Герджиков да спрат увеличението на цената на водата в София

Манолова иска от Фандъкова и Герджиков да спрат увеличението на цената на водата в София

19.12.2019

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова внесе предложение до кмета на София Йорданка Фандъкова и до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков цената на водата да не се увеличава, съгласно утвърдените от КЕВР пределни цени, а да остане под пределната.

„Поради доброто финансово състояние на „Софийска вода“ АД (31 млн. лв. печалба в края на 2018 г. и 37 млн. лева налични парични средства към 30 юни 2019 г.) считаме, че има възможност да не се повишават цените на ВиК-услугите през 2020 година или увеличението да е минимално и да не е за сметка на изпълнението на инвестиционната програма на дружеството“, пишат в предложението си от „Изправи се.БГ“ във връзка с Доклада на КЕВР за повишението на цените, в който се включваше и поскъпване в София на цената на водата в размер на 6,65 %.

От гражданската платформа настояват Столичната община и „Софийска вода“ да оповестят публично и подробно по обекти изпълнението на инвестиционната програма за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. съгласно утвърдения бизнес-план на „Софийска вода“ от КЕВР за периода 2017-2021 г., както и инвестициите в мрежата, които ще бъдат направени през 2020 г.

„Столичани имат право да знаят за какво са се  използвали  парите им от повишението на цените на ВиК-услугите през последните 3 години“, пише още в предложението.

От „Изправи се.БГ“ уточняват, че от 31 март 2017 г. до 1 януари 2020 г., за 33 месеца, увеличението на цената на водата в столицата е с над 51 % - от 1,82 лв./куб. м. до 2,75 лв./куб. м., каквато за момента е предложената цена от 1 януари 2020 г. Гражданската платформа допълва, че от 1 юли 2016 г. до днес цената на топлинната енергия, за клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД е увеличена с 48 %, а цената на тока – с над 10 %.

Припомняме, че „Изправи се.БГ“ депозира и становище до КЕВР, преди откритото обсъждане на цената на водата на 17.12.2019 г., с което от гражданската платформа настояват за областите с воден режим - Перник, Плевен, Габрово и Ловеч – да се въведе незабавен мораториум на увеличението на цените, а за останалите КЕВР и правителството да отложат планираното увеличение.

От платформата напомнят, че Министерският съвет отговаря за промяната на Наредбата, която би позволила на КЕВР да спре поскъпването.

За 24 области в страната е ясно, че предстои увеличение от 1 януари 2020 г., а за четири – Пазарджик, Хасково, Търговище и Кюстендил - няма утвърдени бизнес планове в КЕВР, което поставя под риск впоследствие да се пристъпи към компенсеторно увеличение на водата в тези области.

 

Тагове: Новини