Начало/Манолова: Както Борисов събра мнозинство за субсидията, така да събере и за съдебната реформа

Манолова: Както Борисов събра мнозинство за субсидията, така да събере и за съдебната реформа

09.12.2019

„Както събра огромно мнозинство да увеличи партийната субсидия от един на осем лева, така би могъл да събере и мнозинство за реформа в съдебната власт.“

Това заяви учредителят на новосъздадената гражданска платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес в ефира на БНР.

Тя е категорична, че съдебната реформа е необходима, трябва да се случи и е ангажимент на управляващите. Манолова посочи, че вместо спорната фигура на „независим“ прокурор, която е противоконституционна, премиерът Борисов би могъл да организира, чрез парламентарната група на ГЕРБ, конституционно мнозинство.

Предложението на премиера Бойко Борисов да има „независим прокурор“, който да контролира главния прокурор, Манолова определи като „друга ловка маневра в опит да се заблуди не само българското общество, но и международните институции, като Венецианската конвенция.“

„Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ поставя като предизвикателство пред себе си да защитава правата на всеки гражданин. Разликата между политическите партии и нашия проект е, че партиите защитават освен своите интереси и тези на определени групи хора“, обясни Манолова в отговор на въпрос какъв е смисълът на наименованието на гражданската платформа.

„Името на проекта означава, че българите са обезверени, че мнозина са забравили какво е демокрацията, че властта е от народа, че те са работодателите на институциите, а не институциите техен началник“, По думите й целта на платформата е да се обединят българските граждани, за да отстояват правата си, защото институциите трябва да бъдат накарани да чуят хората, а не да ги приемат като наблюдатели“, допълни тя.

Манолова заяви, че на форума, който организира днес, към „Изправи се.БГ“ ще се присъединят над 20 колективни партньори и членове, сред които майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, пациентски организации, синдикални организации, инициативни комитети с различни каузи, браншови организации и медицински съсловия, както и граждански активисти и експерти.

„След като съм казала, че няма да правя партия, няма да правя партия“, заяви учредителят на „Изправи се.БГ“ в отговор на въпрос дали гражданската платформа ще прерасне в политическа формация.

„Ние не казваме, че няма да се занимаваме с политика. Ние поставяме политически искания – мерките за мръсния въздух в София са политически мерки, мерките за достатъчно места в детските градини също са политически мерки, втората година от майчинството да е в справедлив размер и вдигането на субсидията на 8 лева са политически решение.“, заяви още Манолова.

„На сайта ни има платформа за граждански натиск – за подаване на сигнали и жалби от цялата страна. Организацията „Изправи се.БГ“ ще е с национален обхват, ще организира безплатните приемни за граждани и ще тръгне из страната“, допълни тя.

Според Манолова на местните избори е станало ясно, че когато става дума за общо демократичните ценности, хората не се делят на леви или десни, а седят зад правото на честни избори.

„На последните избори хората се убедиха какви са пороците на изборния процес – купуване на гласове, избирателните списъци и поправките в протоколите. Доверието на хората в изборния процес пада, което е целта на организаторите на изборите. Решението е в машинното гласуване, а след това и в дистанционното и електронно гласуване“, заяви Манолова относно резултатите на местните избори и допълни, че една от целите на „Изправи се.БГ“ е да се окаже граждански натиск за приемане на машинното гласуване.

Манолова заяви, че докато гражданите не се занимават с политика, политиката се занимава с тях и ги „удря“ през ниските доходи, данъците, демографската криза.

Относно увеличаването на партийната субсидия от 1 лев на 8 лева на глас, Манолова заяви:

„Това е ловка маневра с фалшиви извинения зад гърба на гражданите и подозирам, че предстоят много такива маневри, защото за управляващите най-важното е да запазят властта, да финансират партиите си и не ги е грижа за проблемите на хората.“

Относно, начина, по който ще се финансира гражданската платформа, Манолова обясни, че на сайта на проекта има онлайн платформа за дарения от граждани, а към момента финансирането е с лични средства от нея и учредителите.

Тагове: Новини