Начало/Манолова: Кметът на Пазарджик да не продава гората над с. Црънча за 2 лв./кв. м.

Манолова: Кметът на Пазарджик да не продава гората над с. Црънча за 2 лв./кв. м.

29.04.2020

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова изпрати становище до кмета на Пазарджик Тодор Попов и до председателя на Общинския съвет в Пазарджик Хари Харалампиев.

Становището оспорва внесеното от кмета Попов предложение до Общинския съвет за продажба чрез търг с тайно наддаване на 368 684 кв.м. гора над с. Црънча, в местността Ланджова кория. Днес в 14:00 часа въпросът ще се разглежда на сесия на Общинския съвет.

Според предложението на кмета на Пазарджик началната тръжна цена за 368 684 кв.м. е 969 427 лева, което означава 2 лв./кв. м. и не е посочено от кмета дали в цената влиза или не ДДС.

Манолова се обръща към представителите на местната власт предложението за продажба да се оттегли от кмета или да се отхвърли от общинските съветници в Пазарджик.

Мотивите на Манолова са съобразени със становището на кмета на село Црънча, което не е взето под внимание от кмета на Пазарджик.

Кметът на селото посочва, че местната общественост не е съгласна с продажбата на тази гора, тъй като през терена преминава водопровод, там са открити археоологичекси обекти, паметници на културата, в това число и тракийски могили.

Кметът на село Црънча също настоява предложението за продажбата да не се приема.

„Решението за продажба на терен с площ над 2/5 от настоящите строителни граници на прилежащото населено място следва да се вземе само след широко обществено обсъждане, обществен консенсус и предвид ясно планиране за развитието на местността. Към настоящия момент липсват и трите“, посочва Манолова в становището си.

Пълен текст на становището от "Изправи се.БГ"

Пълен текст на становището на кмета на с. Црънча

Тагове: Новини