Начало/Манолова: Кметът Фандъкова и СОС да намалят цената на парното на столичани

Манолова: Кметът Фандъкова и СОС да намалят цената на парното на столичани

14.12.2020

Фандъкова, като кмет на Столична община и Столичният общински съвет в качеството им на едноличен собственик на капитала на „Топлофикация София” ЕАД, да намалят цената на парното от 1 януари 2021 г. Tоплофикационното дружество да започне да продава топлинна енергия на клиентите си на цена по-ниска от утвърдената от КЕВР пределна цена в размер на 82,09 лв./МВтч без ДДС.

За това призова председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предложение до столичния кмет Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет.

Тя е категорична, че няма нормативни и финансови пречки за такова решение и всичко зависи от политическата им воля.

Предвид решенията на КЕВР и заявлението за утвърждаване на цени за регулаторния период от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г., представено от „Топлофикация София” ЕАД пред КЕВР, установихме, че топлофикационното дружество е получило допълнителни приходи от клиентите си в размер на 14, 7 млн. лв. поради различните цени на природния газ, посочва Манолова.

Според изчисленията на експерти средната цена на природния газ, по която „Топлофикация София” ЕАД заплаща на „Булгаргаз” ЕАД от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2020 г. на база прогнозни количества природен газ е 25,61 лв./МВтч. Това е с 19,09% по-ниска от включената в цената на топлинната енергия в размер на 30,50 лв./МВтч., подчертава тя.

Манолова допълва, че това не включва количествата и цените на природен газ, които топлофикационното дружество е закупило за посочения период от газовата борса. На газовата борса където цените са по-ниски от утвърдените месечни цени на природния газ от КЕВР, по които обществения доставчик „Булгаргаз” ЕАД продава на „Топлофикация София” ЕАД, обяснява още тя.

Именно сега, в условията на пандемия, е изцяло във възможностите и правомощията на Столична община и Столичния общински съвет да вземат решение за намаляване на цената на топлинната енергия от 1 януари 2021 г. С това се създават условия гражданите да могат своевременно да заплащат задълженията си към „Топлофикация София” ЕАД и да се намалят разходите им, допълва Манолова.

Припомняме, че в неделя тя призова КЕВР да намали цената на тока и парното от 1 януари 2021 г. за всички топлофикации в страната.

Предложение до СОС и Фандъкова за цените на ТЕ от 1 януари 2021г.

Тагове: Новини