Начало/Манолова към Борисов: Гражданите подкрепят сестрите, лъгани от властта

Манолова към Борисов: Гражданите подкрепят сестрите, лъгани от властта

06.03.2020

Гражданите разбират исканията на сестрите и ги подкрепят. Няма нови искания, техните искания са до болка познати и на Борисов, и на Ананиев, и на Дариткова. От кого ли не бяха излъгани тези жени, за да се стигне до тази ситуация. Ананиев многократно излъга медицинските сестри за исканията им, които са от една година.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Манолова остана при сестрите в сградата на Народното събрание над 6 часа по време на днешната криза.

"Къде е господин Борисов днес? Къде е българският премиер? Трябваше ли Бойка да се качи на прозореца на нивото на премиерския кабинет, за да я види Бойко? Гражданите подкрепят Бойка, медицинската сестра, която беше на прозореца, а не Бойко", допълни Манолова.

Тя обясни, че исканията на сестрите са професията медицинска сестра да бъде защитена професия, стартовата заплата да бъде най-малко две минимални работни заплати, колективният трудов договор да важи за всички специалисти по здравни грижи, възможност за медицински практики на сестрите, в медицинските стандарти да бъдат ясно разписани изисквания за здравна грижа, да е остойностен трудът на медицинските сестри и нощният им труд да не се остойностява с жълти стотинки.

„Сестрите се качиха високо на прозореца на властта, за да ги видят управляващите. Защото никой не ги видя, когато бяха под прозореца на властта. Тези жени са на палатков лагер от 1 март. Никой от властта не се спря там. Никой не ги попита какви са исканията им. Неглижирането на разговорите по същество за исканията на медицинските сестри удря по държавността“, допълни Манолова.

„Медицинските сестри изпратиха споразумение със своите искания до Министерството на здравеопазването, където е зам.-здравният министър, но те така и не получиха отговор“, каза председателят на Гражданската платформа.

„Когато едно съсловие излезе със справедливи искания се започва с твърденията, че това е политическо и това ще дестабилизира управлението. Не, това не е политическо, не е партийно, това са искания за българските граждани. Утре депутатите няма да имат медицинска сестра и здравна грижа, когато им е необходима“, заяви Манолова относно твърденията, че действията на медицинските сестри са политически.

„Държавата се разпада от безотговорните институции и политици. Безхаберието на върха на здравеопазването убива държавността. Нежеланието и неумението да се води диалог, да се чуят проблемите“, каза още Манолова.

„Скоро различните протести, които тръгват из страната – срещу зариването на страната с боклук, срещу инсталациите за изгаряне на боклук, срещу тровенето на въздуха, за заплати, всички тези хора в един момент ще се съберат, ще се обединят и тогава тежко й на властта“, прогнозира Манолова.

Тагове: Новини