Начало/Манолова към Булгартрансгаз: В 21 век сме, дайте документите за Турски поток електронно

Манолова към Булгартрансгаз: В 21 век сме, дайте документите за Турски поток електронно

23.04.2021

В 21 век сме. Дайте документите за Турски поток, поискани от Комисията по ревизията, на електронен носител. Комисията е взела решение получените материали, поискани от ведомствата и публичните дружества, да са в електронен формат.

Това заяви председателят на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова и председател на временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години по време на срещата с изпълнителния директор на Булгартрансгаз и енергийният министър Теменужка Петкова.

Поискали сме документацията за извършването на обществената поръчка, подизпълнителите, разрешителните за строеж, съответстват ли фирмите и строителните материали на българското законодателство. Интересуват ни документите за изграждането на Балкански поток, тъй като в него са вложени 3 млрд. лв., допълни Манолова.

Тя и членовете на комисията влязоха в централата на Булгартрансгаз, за да се уверят, че ще получат исканата информация, както и за да разберат в какъв срок ще я получат. Първоначално изпълнителният директор на дружеството заяви, че документите са 300 000 страници, а впоследствие енергийният министър заяви, че са 800 000 страници.

Нормално е дружество, което реализира проекти за 3 млрд. лв. да има необходимата техника, за да предостави информацията в електронен вид, каза Манолова пред медиите след срещата.

 

Тагове: Новини